26-07-2017, 20:32
Podpowiedzcie proszę laikowi w dziedzinie wina: co to takiego Egri csillag?
Wina węgierskie
|
26-07-2017, 20:32
Podpowiedzcie proszę laikowi w dziedzinie wina: co to takiego Egri csillag?
26-07-2017, 21:17
Białe wino egerskie.
21-08-2017, 22:22
Witam wszystkich Trochę autoreklamy - zapraszam na bloga o winach (głównie węgierskich - z racji tego, że tu mieszkam i pracuję). Link:
Blog o winach. Egészségetekre!
21-08-2017, 22:30
21-08-2017, 22:39
Koledzy przede mną słusznie stwierdzili - jest to kupaż, który wymyślił Tibor Gál, by stworzyć jakąś przeciwwagę dla Egri Bikavéra. Nazwa pochodzi od słynnego eposu Gézy Gárdonyiego pt. Egri csillagok (Gwiazdy Egeru). Jest to kupaż, w którym co najmniej połowę wina powstało z lokalnych, węgierskich szczepów (olaszrizling, hárslevelű, leányka, királyleányka, zengő i zenit), szczepy z rodziny muszkatu mogą stanowić maks. 30%. Maksymalny udział jednego szczepu w winie to 50%. Ot taki egerski galimatias - bardzo to podobne w swej pomysłowości do byczej krwi.
22-08-2017, 10:01
Tak apropos egerskich wynalazków to widziałem w tym roku białe wino lodowe zrobione z...kekfrankosa. To znaczy pewny nie jestem że to egerski wynalazek, ale pierwszy raz takie coś widzę BTW wiele winnic robi od kilku lat porządne eisweiny z tramini.
pzdr.
22-08-2017, 12:28
Tramini ma różową skórkę, z niego powstają tylko białe wina (nie ma na tyle barwnika by mogło powstać wino czerwone). Natomiast jest możliwość powstawania białego wina z kékfrankosa - skórki oddziela się od moszczu, nie macerują wraz z nim, dzięki temu barwa wina jest jasna.
22-08-2017, 13:18
Nie, no, białe (różowawe) wina z czerwonego kek frankosa to ja znam od zawsze robienie eisweina z niego mnie zaskoczyło. Aczkolwiek tu piszą, że rzeczywiście z kek frankosa się robi https://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9gbor#J.C3.A9gbor
Z tym, że na pewno dla Egeru to nowum, szkoda że nie miałem czasu przelecieć po wszystkich piwniczkach, kto to ma jeszcze coś takiego w ofercie. pzdr.
22-08-2017, 13:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2017, 13:30 przez NiewinnePodroze.)
Novum w Egerze z pewnością, bo zostawienie gron na zimę to zawsze loteria Albo przyjdzie mróz, albo zjedzą ptaki, więc ryzyko duże... Ale czasem się udaje Zobaczyli, że w cieplejszych regionach się da, to i u siebie próbują. Choć to wciąż rosyjska ruletka. Najlepszy pod eiswein jest IMHO riesling...
Od kilku dni poszukiwałem w Krakowie wina konkretnie tokaj aszú 3 puttonów, znalazłem w jednym miejscu (cena zniechęcała). Tak w ogóle to niema tokaji. Dzisiaj w Rynku właściciel? sklepu winnego powiedział że nie ma i już nie będzie tych win, bo " żona Orbana sprzedała je Francuzom, byłem w Tokaju i nie ma tam win".
Ile w tym prawdy? |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Podobne wątki&hellip | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
Restauracje węgierskie w Polsce | fvg | 83 | 76,844 |
09-08-2022, 22:14 Ostatni post: Waldek |
|
Najlepsze cukiernie węgierskie w 2022 | Waldek | 0 | 651 |
12-06-2022, 11:47 Ostatni post: Waldek |
|
Węgierskie wody mineralne | Kamjon | 14 | 20,570 |
31-01-2019, 23:03 Ostatni post: Slavekk |
|
Potrawy węgierskie - godne polecenia | Dora_hu | 91 | 119,885 |
30-01-2017, 7:19 Ostatni post: Sztasek |
|
Węgry - kraj winogron i wina | Klimaty Węgierskie | 16 | 20,952 |
19-10-2016, 21:47 Ostatni post: Sztasek |