13-09-2018, 14:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2018, 14:58 przez NiewinnePodroze.)
Wszystko rozbija się o cene winogron - prognozowana cena to od 68 do 227 forintów za kilo, mediana cen to raczej jakieś 120-130 forintów. A na litr potrzeba trochę więcej niż kilo
Owszem - czysty koszt materiału - w przypadku prostych win zmieści się w 5 złotych. Ale jak dodasz całą resztę (transport, butelki, etykiety, praca ludzi, korki oraz podatek), to wyjdzie więcej niż dwukrotność czystych kosztów wytworzenia wina.
Co do Ostorosa - to jest spółdzielnia, która może sobie pozwolić na robienie win nieco po kosztach, choć wciąż sprzedawanie win po 500 forintów jest mocno wątpliwe ekonomicznie - raczej podejrzewam nieuczciwe praktyki cenowe marketów, już nie raz słyszałem od producentów ile dostają za wino od marketów, a po ile te sprzedają je w promocji (często poniżej kwoty, za którą je nabyto).
Ale dość już offtopu
Niedawno byłem w fajnej winiarni położonej 25 km na południe od Budapesztu. Rodzinna firma, 76 ha, większość winogron produkują na sprzedaż, tylko 20-30% przetwarzają sami na wino i sok. U nich litr lanego wina można dostać w cenie 550-800 forintów, zaś butelkowane od 1050 ft.

Co do Ostorosa - to jest spółdzielnia, która może sobie pozwolić na robienie win nieco po kosztach, choć wciąż sprzedawanie win po 500 forintów jest mocno wątpliwe ekonomicznie - raczej podejrzewam nieuczciwe praktyki cenowe marketów, już nie raz słyszałem od producentów ile dostają za wino od marketów, a po ile te sprzedają je w promocji (często poniżej kwoty, za którą je nabyto).
Ale dość już offtopu

![[Obrazek: Blog-o-winie-Gal-1.jpg]](http://www.niewinnepodroze.pl/wp-content/uploads/2018/09/Blog-o-winie-Gal-1.jpg)