28-01-2019, 23:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2019, 23:59 przez NiewinnePodroze.)
Ten Late Harvest, czyli késői szüretelésű powstał z furminta, hárslevelű i sárgamuskotály. Późny zbiór to zazwyczaj koniec października i początek listopada, a do jego powstania używa się głównie przejrzałych, ale nie zbotrytyzowanych gron (dlatego wydaje się znacznie bardziej świeży i owocowy, aniżeli wina ze zbotrytyzowanych gron). Nie ma minimalnego wymaganego dojrzewania w beczce, jedynymi wymaganymi parametrami (poza standardowymi dla wszystkich win z regionu), są cukier resztkowy na poziomie 45 g/l, min. 5 g/l kwasów oraz 9% alkoholu. Wszystko jest opisane zresztą tu: http://tokajiborvidek.hu/jogszabalyok2/T...am%f3d.pdf
Szamorodni jako kategoria nie znika... W 2013 roku zniknęły tylko puttony, a w zasadzie to nie zniknęły, a przesunięto dolną granicę aszú do 120 g/l cukru resztkowego i skrócono wymagany okres dojrzewania. Maślacze, fordításe, szamorodni, aszú, late harvest, czyli késői szüretelésű - to wszystko istnieje, i ma się całkiem dobrze
Szamorodni jako kategoria nie znika... W 2013 roku zniknęły tylko puttony, a w zasadzie to nie zniknęły, a przesunięto dolną granicę aszú do 120 g/l cukru resztkowego i skrócono wymagany okres dojrzewania. Maślacze, fordításe, szamorodni, aszú, late harvest, czyli késői szüretelésű - to wszystko istnieje, i ma się całkiem dobrze