Witajcie! Jako, że dane mi jest obecnie mieszkać na Węgrzech, mam pewien problem. Otóż nie potrafię znaleźć mąki ziemniaczanej... Rozmawiałam ze swoim chłopakiem (Węgrem) i twierdzi on, iż nie mają tutaj czegoś takiego. Mało tego, nie bardzo wie, czy mają chociażby coś podobnego do niej. Chciałabym upichcić coś "domowego", jak np. kluski śląskie, (które uwielbia
), albo jakieś dobre ciasto, no ale bez tej mąki raczej nie dam rady
Czy wiecie coś na ten temat? Czy jedyną opcją jest przywożenie tego produktu z Polski?
Marteme - masz odpowiedź: "jedyną opcją jest przywożenie mąki ziemniaczanej z Polski".
Tutejsza mąka: burgonyaliszt = krumpli liszt to zupełnie co innego.
Sztasek Dziękuję bardzo za odpowiedź! Będąc na zakupach zastanawiałam się nad tym "krumpli liszt" i widać iż dobrze, że tego nie kupiłam
Ta węgierska mąka ziemniaczana jest trochę innej konsystencji niż polska, najlepiej nadaje się do...
krochmalenia bielizny, np. halek pod spódnice stroju ludowego.
(12-10-2013, 14:07)Marteme napisał(a): [ -> ]Witajcie! Jako, że dane mi jest obecnie mieszkać na Węgrzech, mam pewien problem. Otóż nie potrafię znaleźć mąki ziemniaczanej... Rozmawiałam ze swoim chłopakiem (Węgrem) i twierdzi on, iż nie mają tutaj czegoś takiego. (...)
Od dzisiaj możesz śmiało robić kluski śląskie. Musisz tylko kupić
burgonyakeményítő (czasami jest pisany oddzielnie burgonya keményítő) i jest to dokładnie skrobia ziemniaczana.
Na poniższym zdjęciu przykładowe opakowanie fabryczne.
Gdybyś nie znalazła w sklepie to można
zamówić tutaj.
Dziękuję za odpowiedzi!
Dzisiaj wpadam z nowym pytaniem: Jakie są polskie odpowiedniki śmietan? Mam problem z rozróżnieniem, np. "Tejföl" od "Tejszín" itp. Korzystam z polskich przepisów a śmietany kupuję w ciemno...
Tejföl - śmietana ... może być o różnej zawartości tłuszczu
Tejszín - śmietanka do słodyczy: kremów, lodów, budyniu, dodatek do kawy i cappuccino, herbaty.
Niektóre zupy są lepsze z dodatkiem śmietanki (tejszín).