hungarika spożywcze w Polsce
#11
(07-10-2012, 22:34)Ranyjulek napisał(a): W Krakowie na Starym Kleparzu pojawiło się stoisko "Węgierskie specjały"
Wypróbowałam niektóre i polecam.

Tutaj więcej na ten temat: http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,87945,1...zonek.html

super Uśmiech Muszę sprawdzić to miejsce
Odpowiedz
#12
Na Festiwalu Węgierskim w Krakowie było stoisko Węgierskich Specjałów:

[Obrazek: ?dm=CVPR]
Odpowiedz
#13
Na Festiwalu Węgierskim w Krakowie było stoisko Węgierskich Specjałów:

[Obrazek: ?dm=H4S8]
Odpowiedz
#14
Mam też "podrabiane" czy raczej przypisywane hungarika, najsłynniejsze to placki ziemniaczane po węgiersku. Co ciekawe były też serwowane na Festiwalu Węgierski w Krakowie.
Ja mam kilka przypadków takich "hugarików":

[Obrazek: ?dm=M6F0]
Odpowiedz
#15
Kolejna podróbka:
Jest to "przysmak węgierski", przynajmniej taki był opis na stoisku

[Obrazek: ?dm=XEPX]

Pamiętam że smakowało, tak jak wygląda.
Odpowiedz
#16
wyglada jak mortadella...
Odpowiedz
#17
Na stoisku Węgierskie Specjały (Kraków, Stary Kleparz, kiosk nr 64) drogą kupna nabyłam nadziane ogórce i papryki oraz kultową traubisodę. Nadmieniam, że jest to zupełny wyjątek, ponieważ nie używam takich słodzonych i gazowanych napojów.
Ktoś tu zachwalał, że jest to napój winogronowy. Faktycznie, zawiera całe 5% soku winogronowego!
Mniejsza z tym, wypiłam, smakowało.
W końcu jest to Prezent Natury (A természet ajándéka) :D
Odpowiedz
#18
Na zdrowie! Uśmiech Jeśli dobrze pamiętam, to andrasz jest takim orędownikiem tego napoju Uśmiech
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
Odpowiedz
#19
(20-11-2012, 16:08)Ranyjulek napisał(a): (...) kultową traubisodę. (...)W końcu jest to Prezent Natury (A természet ajándéka) Szeroki uśmiech

Dla mnie pozostanie to darem natury. Nie wiem czy ktoś z Was pamięta taką reklamę:
Odpowiedz
#20
Węgierskie kurtoszkalace można kupić w tym miejscu -
Kurtosz – Tradycyjny Węgierski Kołacz
Szewska 75/77
50-121 Wrocław
Jest ono wykonane z ciasta drożdżowego, które najpierw wałkuje się na paski o grubości palca, potem zawija się na drążek drewniany. A po modelowaniu jest ono wytarzane w cukrze, a gdy ciasto wyrośnie, można rozpocząć pieczenie. W ten czas cukier się karmelizuje, tworząc powłokę którą po pieczeniu można posypać różnymi bakaliami lub innymi słodkościami. Mniam, mniam Uśmiech
Odpowiedz


Podobne wątki&hellip
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Restauracje węgierskie w Polsce fvg 83 76,846 09-08-2022, 22:14
Ostatni post: Waldek
  Túró Rudi w Polsce fvg 44 55,214 16-05-2020, 6:22
Ostatni post: eplus
  Paprika Gourmet - węgierskie delikatesy w Polsce andrasz 6 6,641 11-07-2012, 15:52
Ostatni post: Ranyjulek



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości