(09-09-2013, 20:13)senseios napisał(a): (...)Proszą więc o jakiś "Hungarian certificate" czymkolwiek on jest.
Jak więc wygląda sprawa z europejskimi studentami?
Przepraszam ale ja nie mówię po angielsku. Nie wiem co tam było napisane. Cytaty z FAQ dla mnie nie były i nie są miarodajne.
Na stronie BKK (Budapeszteńskiego Centrum Komunikacyjnego), które to zamawia min w BKV usługi transportu publicznego w mieście, jest do wglądu taryfa:
(tak wygląda fragment strony tytułowej)
Zawiera ona punkt 1.4. w którym podane są warunki ważności biletów miesięcznych. Jest też informacja, że korzystanie z biletu jest przypisane do dokumentu potwierdzającego tożsamość. Czerwona linią podkreśliłem informację,
że bilet miesięczny studencki jest ważny tylko z ważną legitymacją studencką. Nie ma tutaj użytego określenia, że to musi być legitymacja węgierska. Taki zapis jest w przypadku legitymacji do zniżkowego biletu uczniowskiego. Dodatkowo informacja ta jest na ulotce, którą możesz ściągnąć z poprzedniego mojego wpisu. Innymi "potwierdzeniami" nie dysponuję.
Oczywiście ta możliwość dotyczy min studentów polskich.
Na moich wpisach znajdziesz wymienione wszystkie państwa, których obywatele mają ulgi na Węgrzech. Nie chcę się wielokrotnie powtarzać bo to tylko zaśmieca forum.
Jak już przeglądasz to FAQ to zainteresuj się punktem 9 !