(15-01-2014, 13:35)mariposa napisał(a): Ohhh, dziękuję !
Będzie trochę zabawy z tłumaczeniem ilości składników, ale może przy okazji nauczę się czegoś nowego.
Dziekuję !
Oto pomoc!
Niestety dodawania napisów do filmów jeszcze nie opanowałem.
Podaję więc w skrócie składniki i fazy wykonania
Do somlói galuska potrzebujemy upiec trzy
biszkopty (naturalny, orzechowy i kakaowy), sporządzić syrop do nasączania biszkoptów, krem waniliowy i polewę czekoladową.
Składniki biszkoptów:
- naturalny: 3 jaja, 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki,
- orzechowy: 3 jaja, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i łyżkę orzechów,
- kakaowy: 3 jaja, 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki. i 1/2 łyżki kakao
Całe jaja ubijamy/ucieramy z cukrem na "twardą pianę". Później luźno mieszamy pozostałe składniki stałe. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (uwaga z max temperaturą piekarnika)
Pieczemy biszkopty.
Przygotowujemy
syrop do nasączenia biszkoptów.
Do 0,25 l wody dodajemy 20 dkg cukru i gotujemy na wolnym ogniu. Do syropu dodajemy drobno pokrojoną skórkę cytrynową i na końcu uprzednio namoczone rodzynki.
Po przyrządzeniu syropu i wystudzeniu go dodajemy odrobinę porto lub rumu (tylko do zimnego syropu żeby alkohol nie odparował).
Zimnym syropem nasączamy biszkopty.
Do przełożenia biszkoptów wykorzystamy
krem waniliowy.
Składniki: 4 żółtka, 15 dkg cukru (w zależności od preferencji osobistych), 8 dkg mąki, esencja waniliowa i 1/2 l mleka
Do mleka dodać esencję waniliową i zagotować mieszając. Utrzeć żółtka z cukrem na białą pianę, dodać, mieszając, mąkę. Do tak powstałej masy dodawać stopniowo mleko i wymieszać bez grudek. Całość zagęścić na kąpieli wodnej przez 4 do 5 minut. Musimy osiągnąć gęstość budyniu jak na filmie. Skosztować krem, nie może być wyczuwalny smak mąki. Zdjąć z kąpieli wodnej i co jakiś czas przemieszać aby nie utworzyła się "skórka" na wierzchu.
Upieczony płat biszkoptowy nasączamy syropem, posypujemy mielonymi orzechami i smarujemy warstwą kremu. Układamy na nim następny biszkopt, który nasączamy syropem, posypujemy orzechami i smarujemy kremem waniliowym. Układamy na nim ostatni biszkopt lekko dociskamy. Również tą warstwę nasączamy, posypujemy orzechami i smarujemy kremem waniliowym. Na końcu na górną warstwę sypiemy obficie kakao. Wstawić do lodówki co najmniej na noc aby "smaki sie przeniknęły i dojrzały".
Do całości potrzebna jest jeszcze polewa czekoladowa.
Sposób przyrządzenia: do 0,15 l wody dodajemy 15-20 dkg czekolady deserowej i 10 do 15 dkg cukru. Całość zagotować. Sposób wykorzystania polewy jak na filmie.
SMACZNEGO!