10-12-2013, 17:42
Mandat za parkowanie
|
11-12-2013, 10:30
Dzięki za odpowiedzi:-D. Wysłałem im już mejla w wersji angielskiej oraz węgierskiej (koleżanka z pracy jest z pochodzenia węgierką i przetłumaczyła:-) Może jeszcze za pare dni poproszę ją aby tam zadzwoniła i zapytała jak wygląda sprawa.
09-08-2014, 14:15
Witam,
Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać... Byłem na wycieczce w Budapeszcie, spedzilem tam 3 dni i w ten 3 dzień zaparkowałem na parkingu niedaleko galerii handlowej "Arkad", nie było mnie około 2 godzin i ktoś wystawił mi mandat, który znalazłem na wycieraczką. Mam 15 dni na zapłatę 2275HUF- bardzo mało dlatego chce to zaplacic. po 15 dniach juz to bedzie 7175HUF. Aczkolwiek mam problem, ponieważ wrócilem już do polski i nie mam szans iść na pocztę w Budapeszcie... Jak zapłacić ten mandat z POLSKI? Prosze o pomoc i z góry dziękuję za wszystkie konkretne odowiedzi! dorzucam załącznik z zdjęciem mandatu aha i jeszcze jedno. samochod nie jest zarejestrowany na mnie tylko na mame. robi to jakas roznice? wysylac na moje dane ( kierowcy ) czy mamy?
09-08-2014, 18:25
Dołączyłem Twój wpis do istniejącego już wątku. Przeczytaj poprzednie posty i, gdyby coś jeszcze było niejasne, pytaj śmiało
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
11-08-2014, 23:01
Przy różnych "okazjach" zdarza się nam otrzymać blankiet z wpisaną kwotą w forintach - do zapłacenia na miejscowej poczcie tytułem np. mandatu.
Jeśli zapłaty dokonamy na Węgrzech to raczej nie ma problemu. W jednym z poprzednich postów wskazywałem jak należy uzupełnić blankiet swoimi danymi (http://forum.wegierskie.com/Mandat-za-pa...3#pid12433). Sprawa się trochę komplikuje gdy opłatę chcemy zrobić po powrocie do Polski. Przelew międzynarodowy można wykonać posiadając numer rachunku bankowego w systemie IBAN. Blankiety węgierskie takich numerów nie zawierają. Oto krótki opis jak sobie poradzić. Numer węgierskiego rachunku bankowego z blankietu wpisujemy w odpowiednie pola z portalu do obliczania numeru konta (tutaj zrzut strony dla kont węgierskich) Po wpisaniu danych z prezentowanego blankietu dostajemy następujące dane konta IBAN właściciela rachunku
13-08-2014, 9:52
Czasem nie jesteśmy w stanie zlokalizować numeru IBAN, co wtedy ?
10-11-2014, 20:39
Witam!
Parkując dzisiaj w Budapeszcie na jednej ulic prowadzących do Muzeum Historycznego/koło wjazdu ze szlabanami/ patrzyłem na namalowane znaki na jezdni ograniczające postój.Na pewno (mimo niewielkiej odległości od zakrętu) zmieściłem się tyłem auta w pasach.Uiściłem opłatę zgodnie z opisem na parkometrze tuż obok 1h = 110 ft.Jak wróciłem miałem identyczną przesyłkę za wycieraczką (jak na zdjęciu). Za co (sorki) mam płacić? Czasu nie przekroczyłem /byłem 15 min wcześniej - dwa razy sprawdzałem/,stałem w ciągu parkingowym.... W Katowicach jak nie zdążę złapać parkingowego do zapłacenia to też po powrocie mam blankiet za szybą o nie zapłaceniu.Ponieważ jest to napisane po polsku i wiem o co chodzi - sam szukam gościa aby opłacić parking i po kłopocie.Obcokrajowiec natomiast wyrzuca kwitek do kosza i jedzie dalej... Pytanie bo nie ma nic na ten temat na forum: 1)Można jakoś (nie znając języka) dochodzić swoich racji? 2)co mi grozi jak nie zapłacę na Węgrzech tego mandatu???? 3)dostanę wezwanie do zapłaty do Polski? 4)kto mnie będzie ścigał z tego tytułu?
10-11-2014, 21:15
sewer - nie widać fotki ... pomocnym będzie też ksero notatki informującej o co idzie ...
10-11-2014, 21:22
acha - opłacony kwitek leżał na desce rozdzielczej!
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|