Liczba postów: 6,284
Liczba wątków: 11
Reputacja:
2,573
(11-11-2014, 22:44)grzesiuu napisał(a): Koncem sierpnia tego roku, a dlaczego pytasz?
Myślałem, źe na dniach i masz najnowsze info odnośnie drogi nr.15 ...
Na Słowacji słyszałem, że prace przy rekonstrukcji drogi ukończą w połowie listopada, ale w rzeczywistości nie wyglądało to na tak. Poszukam konkretów na słowackim necie ...
W ubiegłym tygodniu jachałem trasą Barwinek-Sátoraljaújhely.
Liczba postów: 110
Liczba wątków: 26
Reputacja:
16
A no spoko A gdzie te roboty są? Bo jak jechalismy koncem sierpnia to byly gdzies bodajze przed tymi jeziorami, dobrze kojarze? kolo tych strusi tak? przed Vranovem, a za Stropkovem? P.S Uwazajcie na miejscowosc ,,Velaty" ilekroc tam jedziemy to zawsze policja tam stoi w nizinie (dlugo sie zlatuje z gory i mozna docisnac, pewnie to przez to ;p
Liczba postów: 3,685
Liczba wątków: 85
Reputacja:
2,449
Jeziora i roboty są rzeczywiście między Stropkovem a Vranovem, a Strusie i Velaty są za Trebiszowem przed samą granicą węgierską.
Reputacja:
2,573
Veľaty (węg.Velejte) to jedna z nielicznych "dziwnych" wiosek, gdzie na terenie zabudowanym obowiązuje ograniczenie prędkości do 40 km/h jadąc od granicy węgierskiej ... natomiast nie ma takiego ograniczenia przy wjeździe do tej wsi z drugiej strony ...
Liczba postów: 3,685
Liczba wątków: 85
Reputacja:
2,449
No właśnie: patrzę i oczom nie wierzę - zawsze uważałem na tę wiochę z ograniczeniem do 40 i często stwierdzałem, że ją przegapiłem jadąc 50.
Reputacja:
2,573
Prawdopodobnie roboty drogowe na słowackiej drodze nr.15 dobiegły końca... za kilka dni zobaczę.
Reputacja:
2,573
Dla planujących podróż po trasie krajowej nr.15 na Słowacji > odcinek tej drogi (wyrąb drzew przy trasie) pomiędzy miejscowościami Sedliská – Holčíkovce w dniach 6-7 grudnia jest zamknięty dla wszystkich pojazdów, objazd wyznaczony trasą przez: Ondavské Matiašovce, Žalobín, Malá Domaša.
Ostatnio przed krzyżówką na Holčíkovce nie było żadnej tablicy informacyjnej. Na tej krzyżówce należy skręcić w lewo. Dopiero we wsi Holčíkovce mamy tablicę z napisem Jesenovce w prawo, tędy jest ten wyznaczony objazd.
Jadąc od Vranova, za miejscowością Sedliská mamy tablicę z napisem Stropkov-Humenne. O tym skrzyżowaniu należy pamiętać, droga nr.15 jest podporządkowaną drodze o niższej kategorii . Objazd: jedziemy po głównej kierunek Humenne, tj. drodze nr.558, skręt po łuku w prawo, przejazd przez most na rzece, jedziemy do pierwszej krzyżówki i w lewo (wcześniej jest tablica z napisem Oľka).
Reputacja:
2,573
Na Węgrzech nie ma winietek (nalepek na szybę), jest natomiast opłata za korzystanie z autostrad i dróg szybkiego ruchu. Prawo do wjazdu na takie drogi to zrobienie opłaty w odpowiednim punkcie, tam dane naszego auta zostają wprowadzone do systemu kontroli. Pojazdy o masie powyżej 3,5 T opłacają przejazdy elektronicznie (HU-GO).
System kontroli na bramce to: radar pomiaru prędkości, czujniki laserowe, foto-kamera, kamery odczytu numerów na tablicach rejestracyjnych, czujniki systemu DSRC, optyczne skanery kontroli pomiaru wielkości pojazdu, sprawdzają też ilość osi. - to przed wjazdem do bramki. Po drugiej stronie: kamery odczytu numerów na tablicach rejestracyjnych, czujnik+przesyłka danych do systemu kontroli.
Reputacja:
2,573
11-12-2014, 9:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2014, 9:10 przez Sztasek.)
Kolejne ważne info.
Do tej pory darmowa "obwodnica Budapesztu MO" od 1 stycznia 2015 roku ma być płatną dla kazdej kategorii pojazdu. Opłata jednorazowo 5000 Ft/rok od pojazdu... za odcinek w danym okręgu!
http://nol.hu/gazdasag/fizetos-lesz-az-m0-s-1503659
Liczba postów: 261
Liczba wątków: 7
Reputacja:
108
Sztasek, czy ci co mają opłacone autostrady też płacą, czy obwodnica jest w tej cenie?
Pozdrawiam wszystkich węgromaniaków. Pani czesieko
|