08-02-2014, 11:07
Waldek - baardzo ważne i szczegółowe informacje. To już mogę dzwonić do Ambasady, przynajmniej będę wiedziała o co dokładniej pytać. Dziękuję Ci za poświęcony czas!
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Przeprowadzka na Węgry - niezbędne dokumenty i inne
|
08-02-2014, 11:07
Waldek - baardzo ważne i szczegółowe informacje. To już mogę dzwonić do Ambasady, przynajmniej będę wiedziała o co dokładniej pytać. Dziękuję Ci za poświęcony czas!
Pozdrawiam
20-02-2014, 14:09
(06-02-2014, 15:16)Sztasek napisał(a): Lalusza - Dokumentem uprawniającym do bezwizowego wjazdu i pobytu (niezależnie od celu takiego pobytu) na terytorium Węgier do 90 dni jest ważny paszport bądź dowód osobisty! Po upływie tego terminu musisz wyjechać z Węgier i... ponownie wrócić - to taki unik przed prawem. Ale nie chcę ci mącić, bo jesteś z rodziną. Skontaktuj się z Ambasadą Węgierską lub Wydziałem Konsularnym w celu uzyskania konkretnych informacji - jestem pewien, że uzyskasz dokładną odpowiedź na wszystkie pytania. Mam 2 pytania: 1. Skąd węgierscy urzędnicy wiedzą kiedy przyjechałem do ich kraju? 2. Jeśli w trakcie mojego studiowania tu wyjadę kilka razy do Polski, to czy faktycznie resetuje mi się ten licznik 90 dni? Gdzie znajdę podstawę prawną?
20-02-2014, 15:22
1. Według mnie ustalane jest to na zasadzie Twojej deklaracji.
2. Tak, resetuje się. Informacje ze strony polskiego MSZ:
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
20-02-2014, 17:30
(20-02-2014, 14:09)senseios napisał(a): Mam 2 pytania:Zacznę od końca: Studia... czyli określona ilość semestrów. Prawnie: Jeśli pobyt czasowy za granicą jest dłuższy niż pół roku masz do spełnienia obowiązek: "Osoba, która wyjeżdża poza granice Rzeczypospolitej Polskiej na okres dłuższy niż 6 miesięcy, jest obowiązana zgłosić swój wyjazd oraz powrót właściwemu ze względu na miejsce pobytu stałego organowi (właściwemu ze względu na dotychczasowe miejsce pobytu). Zgłoszenia wyjazdu dokonuje się najpóźniej w dniu opuszczenia dotychczasowego miejsca pobytu, a zgłoszenia powrotu – najpóźniej w 30. dniu, licząc od dnia powrotu." Spełniając ten warunek możesz ubiegać się o zameldowanie na Węgrzech > o tym była już mowa. Jeśli zamierzasz wjeżdżać i wyjeżdżać w okresie 90 dni, nie uzyskasz maldunku. Jeśli chodzi o urzędy, Nikt z urzędu nie będzie sprawdzać kiedy wjedziesz, czy opuszczasz terytorium Węgier. Studiując, stajesz się studentem i jesteś statystycznie osobą figurującą jako "obcokrajowiec pobierający nauki". Uczelnia złoży sprawozdanie do odpowiedniego resortu, a ten może sprawdzić twój statut...
03-03-2014, 15:49
Z własnego doświadczenia napisze tyle, ze oczywiscie łatwiej jak już się dostało pracę, w pracy też podpowiedzą gdzie co i jak.
Z umową o pracę i poświadczeniem właściciela mieszkania dostałam kartę w urzędzie imigracyjnym, a potem też Lakcim- adresową, z tym (jedna z kart) można załozyc tez konto w banku Kartę podatkową otrzymalam w pracy. Trzeba też wyrobić kartę zdrowowotną. co do pracy- polecam sprawdzanie centrali większych firm, księgowosć czy obsługa klienta, z językiem polskim i angielskim można znaleźć
28-04-2014, 23:32
(20-02-2014, 17:30)Sztasek napisał(a): Zacznę od końca: Studia... czyli określona ilość semestrów. Przeczytałem pana post od razu, ale temat powrócił dopiero teraz. Wyjeżdżałem z Węgier w przeciągu ostatnich 3 m-cy. Zauważyłem, że pan sam w drugim poście doradzał założycielce tematu aby w ramach obejścia przepisu wróciła do kraju. Czemu więc mój przypadek się różni?
29-04-2014, 6:31
Nie będę mącić w temacie, więc teorii nie chcę snuć... wszystkie wiarygodne i dokładne informacje poda pracownik Urzędu Emigracji i Obywatelstwa (Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal).
Piszę dopiero teraz, gdyż nasz wyjazd na Węgry odciągną się w czasie i jesteśmy tutaj dopiero od początku tego roku, mogę już zatem powiedzieć, że etap urzędowy mamy za sobą i poszedł on dość sprawnie, nie było tak skomplikowane na jakie się zapowiadało ale to też dzięki temu, że otrzymaliśmy pomoc ze strony pracodawcy.
Generalnie z urzędu imigracyjnego otrzymaliśmy dwa dokumenty: -Regisztracios igazolas - Lakcimet igazolo oba dokumenty były realizowane jednocześnie z tymże od razu wyrobiony został Regisztracios igazolas a na Lakcimet igazolo czekaliśmy kilka dni i zostały te karty przesłane pocztą na adres zamieszkania. w imigracyjnym w celu zarejestrowania się i uzyskania powyższych kart składaliśmy następujące dokumenty: - paszporty oryginały (do wglądu) plus kopie ( z uwagi, że tylko poki co mój mąż pracuje tutaj kopia jego paszportu musiała być załączona do każdej z aplikacji) - zamiast paszportów mogą być przedłożone (w analogiczny sposób) dowody osobiste - uzupełniona aplikacja dla każdego z nas, ściągnięta ze strony: http://www.bmbah.hu/index.php?option=com...09&lang=en - 3 kopie umowy o pracę - każda załączona do poszczególnej aplikacji - 3 kopie umowy wynajmu mieszkania - jw. - potwierdzenie właśności mieszkania - wypis z ksiąg wieczystych, to chyba dostarcza właściciel mieszkania - dwa druki dla mnie i dziecka potwierdzające "coś" niestety nie pamiętam co - ale pewnie są do pobrania ze strony - oryginały i kopie aktu urodzenia dziecka i aktu ślubu, plus skrócony akt obydwu pobrany wcześniej (za opłatą 22 zł )z polskich Urzędów Stanu Cywilnego na drukach międzynarodowych plus kopie tychże - kopie kart EKUZ (wyrobionych w polskim NFZ) i oryginały do wglądu. mam nadzieje ze nikogo nie wprowadzę tymi informacjami w błąd, w naszym przypadku tak to właśnie wyglądało. Pozdrawiam serdecznie
26-01-2015, 20:37
10-03-2015, 14:56
witam,
w Nyiregyhaza powoli zaczynam się czuć jak w domu, fajne, przytulne miasteczko Aktualnie pilnie poszukuję tłumacza, który przetłumaczy dokument z języka polskiego na węgierski, czy znajdę takiego w Nyiregyhazie albo okolicy? |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|