Ameryki nie odkryję, ale zgodzę się z tymi, którzy namawiają do zakupu ubezpieczenia assistance za granicą. U mojego ubiezpieczyciela dodatkowa składka wynosi 89 zł (rozszerzone assistance). To raptem trochę ponad 7 zł na miesiąc, a mam spokojniejszą głowę, gdyby w przypadku awarii auta konieczne było korzystanie z pomocy drogowej (za granicę jadę 2-3 razy do roku). Czasami warto też sprawdzić, czy w cenie aktualnej polisy nie ma usługi assistance za granicą (często np. brokerzy dodają tę opcję nie do końca świadomym klientom i kierowcy nawet nie wiedzą za co płacą).
Awaria samochodu w drodze na Węgry
|
06-05-2019, 22:24
Nie było to po prawdzie na Węgrzech, i assistance też miałem wykupione ale....swoje podżyłem i ciśnienie ostro skoczyło.
Latem 2018 jechaliśmy nad Balaton słowacką D1. Na wysokości Trnavy zjechałem z autostrady na Galante,by przez Velky Meder drogą nr 13 kierować się w stronę granice w Medvedov. Auto całą trasę spisywało się normalnie,wszystko było OK,do Balatonfüred zostawało około 100km. I nagle przed samą granicą w Medvedov z podwozia zaczęły dochodzić niepokojące stuki,jakiś nienaturalny hałas. Już pogodziłem się z szybką myślą,że to pewnie kapeć i podróż się trochę przedłuży.....Na szczęście i ku naszemu zdziwieniu okazało się że koła są całe,a całym winowajcą okazały się chyba jakieś (płyty betonowe?) zalane asfaltem,przez co,co kilka metrów w jezdni była prawie niewidoczna podczas jazdy przerwa. Po przejechaniu granicy na Dunaju,żadnych drogowych niespodzianek już nie było,ale mając w pamięci powyższe,powrotną drogę zaplanowałem poprzez Komárom....
07-05-2019, 8:38
A może jest ktoś na forum z branży ubezpieczeń i napisze coś ciekawego o Assistance - np. jakie jest korzystne w stosunku ceny do jakości.
Wolałbym relacje użytkowników, którzy mają praktyczne doświadczenia z awariami w trasie na Węgrzech, Słowacji czy w Czechach. Interesuje mnie czas dojazdu pomocy drogowej od powiadomienia o awarii, sposób naprawy, wycena i rozliczenie. Bez tego elementu poglądy "zawsze kupuję assistance" są jak "zawsze jeżdżę bez biletu i nigdy mnie nie złapali".
07-05-2019, 11:57
prosze, z wlasnego doswiadczenia:
zona z corkami zlapala awarie w austrii na nartach w zell (zatarcie pompy wody i zerwanie cam-paska) od perwszego telefonu po lawete minelo 2h z haczykiem, golfa zastepczego dostala wieczorem pod pensionat w ktorym mieszkaly ubezpieczenie w tym assistance mamy w axa hungary, nie ma zadnego rozliczenia bo axa zalatwia to sama auto odebrali w bp gdzie wtedy mieszkalismy, przyszla doplata ca 5tys ft bo dodatkowo zamowila box na dach nie wiem, jak jest w polskich firmach ale z tego co slysze przez cb to czesto wywoluja polscy laweciarze z pzu raczej jakos ten polski assistance dziala bo nikt by za darmo nie jezdzil tapatalk brak polskich liter
Nie odpowiadam na prywatne wiadomosci - z wielu powodow
Bratanek, jak ja, również w Rumunii pod Brassov, w trakcie powrotu do Polski miał awarię. Tel do Polski, przyjazd rumuńskiego mechanika, diagnoza, nie do naprawy. Nocleg do przyjazdu z Krakowa lawety, i powrót całej "paczki" wraz z samochodem do Polski
Żeby było śmieszniej, awarią było zakleszczenie się "bendiksa" (zębatki rozrusznika). wystarczyło zapewne "ręcznie" ruszyć samochodem na biegu, by móc dalej kontynuować podróż, oczywiście wszystko w cenie krótkoterminowego ubezpieczenia turystycznego AC/Assistance (ok 300zł)
16-05-2019, 12:13
Powrót motocyklem z Rumunii. Sobota około południa. Na wysokości zjazdu z autostrady do Miszkolca kapeć w tylnym kole. Przez konieczność dojechania i zjechania ze zjazdu zajechana opona. Większość zakładów zamknięta. Pierwszy zakład sklep motoryzacyjny w trakcie zamykania i bez opony i dętki w rozmiarze ale pomogli i obdzwonili kogo się dało (kluczowa sprawa!). Okazało się, że ktoś jeszcze pracuje i ma oponę w rozmiarze. Motocykl na pakę samochodu i zawieźli nas do tego zakładu (2-3 km). Koszt za pomoc i dowiezienie 15 euro. Na miejscu okazało się, że opona (używana) jest ale nie ma dętki. Telefony i ktoś gdzieś może ma. Pracownik pojechał po dętkę. Udało się. Montaż dętki, opony. Rachunek dość spory ale bez rachunku już akceptowalny Całość zdarzenia od kapcia do wyjazdu na nowej oponie i dętce trwała jakieś 2-3 godziny. Generalnie zostaliśmy potraktowani po ludzku.
16-05-2019, 13:00
Mam assistance takie "lepsze", dopłacam do takiego gratisowego dawanego przez ubezpieczyciela, /"lepsze" to m. in. holowanie do 400 km./ Korzystałem raz, w sobotni ranek w Egerze, nie będę pisał co zrobiłem, bo nie lubię jak się ktoś śmieje z mojej głupoty, ale samochodem do Polski bym nie mógł wrócić. I nie był zepsuty:-). Zadzwoniłem na infolinię do Polski, opowiedziałem co i jak, panienka kazała czekać. Niedługo potem odebrałem telefon z Budapesztu i tu był problem, bo mój angielski jest na tyle kiepski, że miałem kłopot z opisaniem mojego dziwnego problemu. Koniec końców obiecała mi, że do dwóch godzin pojawi się MacGyvey. I mniej więcej tyle to trwało, przyjechał, obejrzał, zrobił co chciałem, podpisałem mu jakieś papiery i na tym sprawa się zakończyła.
16-05-2019, 14:12
Hahaha zatrzasnąłeś klucze w aucie i zostałeś w mokrych gaciach! Hahahahahahahahahahahahahahahahahaha! Zawsze mówię - nie zamykaj auta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I jeszcze masz nadzieję, że ciemniaki się nie domyślą !!!!!!!!!
A z motorem - udało się bez assistance, ponieważ PW2B.
16-05-2019, 15:03
Do kluczyków bym się przyznał;-)
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|