W sierpniu wybieram się w raz z rodziną do Zamardi. Ciekawi mnie fakt posiadania karty EKUZ i ubezpieczenia turystycznego, a mianowicie chodzi mi o to jak działa to w praktyce. Czyli np moje dziecko zachoruję, będę potrzebował antybiotyk. Jak to działa? Dzwonie do ubezpieczyciela, a on załatwia lekarza? Może z pozoru głupie pytanie, ale z moimi pociechami mam 3 światy jeżeli chodzi o służbę zdrowia w Polsce więc wolę być przygotowany za granicą. I w sumie jak się ma sprawa z placówkami medycznymi w okolicach Zamardi (tym bardziej, że mój angielski jest na poziomie podstawowym). Dzięki za zainteresowanie tematem
Balaton i opieka medyczna
|
04-07-2019, 21:28
Nie wiem jak w Zamardi, ja potrzebowałem w zeszłym roku pomocy lekarskiej, poszedłem do najbliższej przychodni, pokazałem kartę EKUZ i bez problemu uzyskałem bezpłatną pomoc. Nigdzie nie musiałem dzwonić.
Pozdrawiam wszystkich węgromaniaków. Pani czesieko
05-07-2019, 2:37
EKUZ na Węgrzech działa bezbłędnie, moim zdaniem. Wolałabym oczywiście nie wiedzieć Na szczęście obyło się na drobniejszych sprawach, ale karta jest honorowana – to w zasadzie pierwsze pytanie, czy ma się takową. Spisują dane z karty i tyle. Nic nie trzeba płacić, Węgrzy rozliczają się z NFZ.
W Siófok przy szpitalu działa całodobowo ostry dyżur. To najpewniejszy adres, jeśli potrzebujemy nagłej pomocy. Mowią po angielsku i niemiecku. Może nie idealnie, ale komunikatywnie. Mają doświadczenie z turystami i najlepszych specjalistów w okolicy. Siófoki Kórház - Rendelőintézet 8600 Siófok, Semmelweis u. 1. https://www.siokorhaz.hu/contact W każdej miejscowości jest przychodnia i lekarz domowy, który oczywiście przyjmuje w wybranych godzinach, są zapisy, kolejki i Polak Węgier dwa bratanki. Tu Zamárdi: http://zamardi2haziorvos.hu/ Dlatego polecam szpital w Siófok, do którego przejazd autostradą nawet 50 km zajmie mniej niż pół godziny. Z Zamárdi (10 km) to jest doslownie 5 minut.
05-07-2019, 10:06
no i to jest fachowa pomoc, dzięki i obym nie musiał skorzystać
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|