Pytanie o likier Węgierski Hubertus
#11
...a u nas nie jest dostępne?
Odpowiedz
#12
Tanie faktycznie nie jest,ale chyba tańsze nieco od Unicum Język


[Obrazek: 0cb8d8f65decc489med.jpg]

Na chwilę obecną w Tesco Hungary w atrakcyjnej cenie 2599,- HUF (Promo) za 0.5l.
Czyli około 34,oo PLN . Bomba Dodgy
Odpowiedz
#13
Egészségedre!
Odpowiedz
#14
W tym roku pierwszy raz zakupiłem owego Hubertusa celem włastnoustnej konsumpcji i dokonuję nań degustacji Wino 

Pierwszym porównaniem, które mi się nasuwa, jest porównanie do słynnego (wydaje mi się, że sztandarowego) węg. likieru ziołowego Uicum. Hubertus jest bardziej słodszy, ale nie za słodki, a przy tym nieco łagodniejszy w odbiorze. Unicum jest przy nim wręcz, przepraszam za określenie, ordynarny w smaku. Do tego ceną wygrywa Hubertus.

Druga seria porównań, to próba umiejscowienia onych trunków wśród innych likierów ziołowych. Z góry przyjmuję, że jest ona mocno subiektywna i zależna od gustu i tzw. smaku, ale:
1. Licor 43 - słodki, ale nie za słodki, łagodny, ale jednocześnie z nutą ostrości, fenomenalny do kawy, sam w sobie też b. db.
2. Tatratea 52% - moc smaku, ale przy tym też i moc %, dla mnie raczej nieco za duża, za to jako dodatek do herbaty, zwłaszcza zimą, sprawdza się znakomicie
3. Hubertus - jak napisałem wyżej, słodki, ale nie za słodki, może trochę podobny do 43, ale bardziej ziołowy, na razie nie wpadłem na pomysł jego wykorzystania innego niż bezpośrednie
4. Unicum - dosyć ostry i mocny w smaku, nada się i do bezpośredniego napicia, i do herbaty
5. Becherovka - jedna z pierwszych "ziołówek" jakie poznałem... tak dawno jej nie piłem, że już nie pamiętam smaku Oczko
6. Riga Balsam - wywracacz jelit, wykrzywiacz ust, ponoć lekarstwo na wszelkie niestrawności, lekkie zatrucia, przejedzenia itp.
7. 999 - ostro-słodki likier

gdy będę miał okazję kupić, nr 1 biorę w ciemno, nr 2 chętnie, resztę tylko przy b. dobrej promocji.
Odpowiedz
#15
Unicumu raczej nie porównujmy z niczym innym :-) To wyciąg z ponad 40 ziół! Nawet Jeagermeister nie ma takiego składu. Jak lubicie tego rodzaju alkohole, spróbujcie sobie Ferneta. Bardzo dobry włoski - BRANCA, kilka niezłych z Niemiec.
Odpowiedz
#16
(20-10-2020, 12:15)slołmen napisał(a): Unicumu raczej nie porównujmy z niczym innym :-)  To wyciąg z ponad 40 ziół!  Nawet Jeagermeister nie ma takiego składu...


jagermeister ma w skladzie ponad 50 ziol

tapatalk
brak polskich liter
Nie odpowiadam na prywatne wiadomosci - z wielu powodow
Odpowiedz
#17
a będę taki mądry  Szeroki uśmiech Szeroki uśmiech i zaczerpnę z czasami mniej, a czasami bardziej wiarygodnej, społecznie tworzonej wikipedii  Szeroki uśmiech

Unicum – węgierski likier ziołowy o smaku korzennym, gorzkim i barwy ciemnobrązowej. Zawiera 40% alkoholu.
Recepturę opracował pod koniec XVIII w. Joseph Zwack, nadworny medyk cesarza Józefa II. W 1840 r. rodzina Zwack otworzyła w Peszcie pierwszą fabrykę swojego likieru. Unicum było produkowane przez rodzinę Zwack do wybuchu II wojny światowej. Po wojnie Zwackowie wyemigrowali z Węgier, zabierając ze sobą recepturę Unicum. Fabryka Zwacków przeszła w ręce państwa.
W komunistycznych Węgrzech próbowano odtworzyć recepturę likieru, jednakże efektem był trunek znacznie odbiegający jakością, smakiem i zapachem od oryginału. Po upadku reżimu, w 1989 roku Peter Zwack odkupił fabrykę. Powstała firma Zwack Unicum Rt, a produkcja oryginalnego Unicum została wznowiona. Receptura Unicum jest zastrzeżona, wiadomo jedynie, że produkowany jest z około 40 różnych roślin rosnących na Nizinie Panońskiej.

Jägermeister (z niem. mistrz łowiectwa, mistrz polowania, nazwa stylizowana: Jägermeiſter) – niemiecki likier ziołowo-korzenny o słodko-gorzkim smaku, zawierający 35% alkoholu. Recepturę otrzymywania opracował w 1934 roku po latach prób Curt Mast - myśliwy i gorzelnik. Otrzymywany jest w wyniku macerowania w spirytusie 56 ziół i przypraw korzennych. Dokładny skład tego popularnego likieru korzennego jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Proces macerowania, prowadzony w dębowych beczkach, trwa około roku. Następnie macerat jest filtrowany, rozcieńczany wodą i alkoholem oraz doprawiany karmelem. Według producenta najlepiej smakuje schłodzony do −18 °C.

Tak więc, co do ilości zawartości różnego rodzaju roślinek Jägermeister-Unicum 1:0  Zmieszany Szeroki uśmiech
Odpowiedz
#18
Witam ponownie, po ładnych paru latachUśmiech
Ostatnio jedna osoba z forum mnie poratowała z zakupem Hubertus (za co jestem bardzo wdzięczna).
Odświeżam pytanie: czy ktoś bedzie na dniach wracał z tamtych stron i może kupić 1 lub 2 butelki klasycznego Hubertusa? Jestem że Śląska, ale mogę opłacić wysyłkę gdyby ktoś był z dalszych rejonów Uśmiech
Z góry dziękuję za informację
Odpowiedz


Podobne wątki&hellip
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Pytanie o tankowanie na stacjach paliw Auchan na Węgrzech eStefan 3 6,398 05-07-2017, 5:56
Ostatni post: Sztasek
  Węgierski niezbędnik Czechu_68 8 7,222 22-07-2013, 18:24
Ostatni post: Butek



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 20 gości