21-12-2022, 17:42
PAP Mara 2020, alc. 12.0% (wino bursztynowe/pomarańczowe).
„Bursztynek, bursztynek znalazłam go na plaży, słoneczna kropelka, kropelka złotych marzeń” tak przed laty śpiewała wokalistka dziecięcego zespołu Fasolki. I ta piosenka chodzi nam po głowie bo kilka dni temu znaleźliśmy w chłodziarce podobny bursztynek ale w wersji dla osób pełnoletnich, zabutelkowany, naturalny, niefiltrowany i nieklarowany. Tak jak został zrobiony przez swoich twórców. Czysta natura !
Kieliszek mieni się to bursztynem, to pomarańczą, w zależności od natężenia światła. Karina i Aron na swój winiarski warsztat wzięli endemiczną odmianę zwaną Keknyelu, odmianę dającą wina o wysokiej kwasowości i dość aromatyczne. W tym jednak przypadku, zapachy pozostają dyskretne jak bankier z Panamy. Nos otwiera się aromatami bardzo dojrzałej gruszki i moreli, po chwili sensory przenoszą nas do fabryki mebli (zapach lakierowanych mebli), salonu fryzjerskiego (płyn lotion do włosów) by po dłuższej chwili zafundować prażone migdały. Na podniebieniu białe owoce pestkowe (mirabelka, renkloda), kandyzowana skórka z pomarańczy, esencja herbaciana. Słonawa końcówka. Wszystko bardzo stonowane i zrównoważone. Wino było odpowiednim towarzystwem dla tarty szpinakowej z wędzonym boczkiem i orzechami włoskimi – wszystko się zrównoważyło. Wino pochodzi z Góry Św. Jerzego w apelacji Badacsony – matecznika tej odmiany, grona zbierane ręcznie, dojrzewanie w dębowych beczkach, na osadzie przez 12 miesięcy.
Warto też przybliżyć duet który tworzy te wspaniałe wina – Karina i Aron reprezentują sobą „multi-kulti bottle culture”, płynie tutaj krew węgierska, niemiecka, łotewska zmieszana z doświadczeniem skandynawskim i londyńskim. PAP to butikowa wytwórnia win w stylu „vins de garage”. Została założona z pasji do wina i radości z pracy z naturą, wina tworzone w małych i bardzo małych seriach, dojrzewają na osadzie w beczkach, niefiltrowane oddają talent swoich twórców i minerały ziemi.
Winnice o powierzchni 3,8 ha są pielęgnowane metodami biodynamicznymi o niskiej ingerencji, co pozwala na kultywowanie ich największego potencjału do produkcji roczników reprezentujących terroir.
PAP Mara pochodzi ze sklepu https://winawulkaniczne.pl/pl/p/PAP-Wines-Mara/191
#winawulkaniczne #winawęgierskie #pap #keknyelu #pijdobrewino #volcanicwines #badacsony
„Bursztynek, bursztynek znalazłam go na plaży, słoneczna kropelka, kropelka złotych marzeń” tak przed laty śpiewała wokalistka dziecięcego zespołu Fasolki. I ta piosenka chodzi nam po głowie bo kilka dni temu znaleźliśmy w chłodziarce podobny bursztynek ale w wersji dla osób pełnoletnich, zabutelkowany, naturalny, niefiltrowany i nieklarowany. Tak jak został zrobiony przez swoich twórców. Czysta natura !
Kieliszek mieni się to bursztynem, to pomarańczą, w zależności od natężenia światła. Karina i Aron na swój winiarski warsztat wzięli endemiczną odmianę zwaną Keknyelu, odmianę dającą wina o wysokiej kwasowości i dość aromatyczne. W tym jednak przypadku, zapachy pozostają dyskretne jak bankier z Panamy. Nos otwiera się aromatami bardzo dojrzałej gruszki i moreli, po chwili sensory przenoszą nas do fabryki mebli (zapach lakierowanych mebli), salonu fryzjerskiego (płyn lotion do włosów) by po dłuższej chwili zafundować prażone migdały. Na podniebieniu białe owoce pestkowe (mirabelka, renkloda), kandyzowana skórka z pomarańczy, esencja herbaciana. Słonawa końcówka. Wszystko bardzo stonowane i zrównoważone. Wino było odpowiednim towarzystwem dla tarty szpinakowej z wędzonym boczkiem i orzechami włoskimi – wszystko się zrównoważyło. Wino pochodzi z Góry Św. Jerzego w apelacji Badacsony – matecznika tej odmiany, grona zbierane ręcznie, dojrzewanie w dębowych beczkach, na osadzie przez 12 miesięcy.
Warto też przybliżyć duet który tworzy te wspaniałe wina – Karina i Aron reprezentują sobą „multi-kulti bottle culture”, płynie tutaj krew węgierska, niemiecka, łotewska zmieszana z doświadczeniem skandynawskim i londyńskim. PAP to butikowa wytwórnia win w stylu „vins de garage”. Została założona z pasji do wina i radości z pracy z naturą, wina tworzone w małych i bardzo małych seriach, dojrzewają na osadzie w beczkach, niefiltrowane oddają talent swoich twórców i minerały ziemi.
Winnice o powierzchni 3,8 ha są pielęgnowane metodami biodynamicznymi o niskiej ingerencji, co pozwala na kultywowanie ich największego potencjału do produkcji roczników reprezentujących terroir.
PAP Mara pochodzi ze sklepu https://winawulkaniczne.pl/pl/p/PAP-Wines-Mara/191
#winawulkaniczne #winawęgierskie #pap #keknyelu #pijdobrewino #volcanicwines #badacsony