Sándor Márai - myśli, zdania ...
[2 maja]
...
Komunistom można wybaczyć. Ale komunizmowi nie. Pliniusz Starszy* też tak napisał cezarowi, kiedy ten pytał go o zdanie na temat prześladowania chrześcijan.
* Autor miał na myśli pewnie Pliniusza Młodszego
Odpowiedz
25 maja [1957]
...
,,W kraju zaczyna się terror.
Widzę jedyny cel: dożyć wyzwolenia Węgier."
Odpowiedz
(18-06-2025, 10:26)rwmagyar napisał(a): 25 maja [1957]
...
,,W kraju zaczyna się terror.
Widzę jedyny cel: dożyć wyzwolenia Węgier."
Odpowiedz
28 maja [1957]
......

,,Było nas pewnie około stu pięćdziesięciu osób w sali, w której wypowiedziałem słowa przysięgi , otrzymując obywatelstwo amerykańskie.
Jeden z urzędników - zapewne na pamiątkę dawnego zwyczaju sądowego trzykrotnie wykrzykuje:<Hear ye>. Wszyscy wstajemy. Urzędnik odczytuje teraz przysięgę, której kolejne zobowiązania powtarzamy z prawą ręką uniesioną ku górze. W sali cichy pomruk <So help me God> tylko te słowa brzmią trochę głośniej.
Następnie przemawia sędzia. Mowa jego jest monotonna i księżowska. <Ten kraj nie jest rajem na Ziemi - mówi - Niech państwo uczynią  wszystko, by był lepszy i doskonalszy. Thank you> - kończy. i Opuszcza salę.
Odpowiedz
(24-08-2025, 10:44)rwmagyar napisał(a): 28 maja [1957]
......

,,Było nas pewnie około stu pięćdziesięciu osób w sali, w której wypowiedziałem słowa przysięgi , otrzymując obywatelstwo amerykańskie.
Jeden z urzędników - zapewne na pamiątkę dawnego zwyczaju sądowego trzykrotnie wykrzykuje:<Hear ye>. Wszyscy wstajemy. Urzędnik odczytuje teraz przysięgę, której kolejne zobowiązania powtarzamy z prawą ręką uniesioną ku górze. W sali cichy pomruk <So help me God> tylko te słowa brzmią trochę głośniej.
Następnie przemawia sędzia. Mowa jego jest monotonna i księżowska. <Ten kraj nie jest rajem na Ziemi - mówi - Niech państwo uczynią  wszystko, by był lepszy i doskonalszy. Thank you> - kończy. i Opuszcza salę.
Odpowiedz
20 czerwca [1957]
Rano kilka rozpaczliwych linijek od matki: w kraju rozeszła  się wiadomość, że miałem udar. Kto rozsiewa takie plotki i po co? Udar może w każdej chwili spotkać każdego, także mnie. I nawet nie byłby taki zły, gdyby okazał się wystarczajaco mony i ostateczny.
Odpowiedz
... O, już poprawione, widzę nową kwestię. Oczko
Odpowiedz
(12-11-2025, 23:31)eplus napisał(a): ... O, już poprawione, widzę nową kwestię. Oczko

Nie było mnie chwile i coś pomyliłem!
Odpowiedz
...
,,Zaskoczenie związane ze starością - że nie boli. Nie odczuwam nostalgii, nie żałuję niczego, co <było i minęło>. Żałuję tylko tego co jest, a nie jest takie jakie mogłoby być."
Odpowiedz