Kurort bez nudy ;) Co polecacie na rok 2026?
Balaton słynie z win białych. Południowy Balaton to region winiarski Balatonboglar.
Północny Balaton to kolejne regiony, najbardziej znany to Badacsony.
Zasadniczo balatońskie winnice ze wszech miar godne są polecenia Uśmiech
Sporo jest też win różowych znad Balatonu.
Ja przywożę do Polski te z południowego wybrzeża, najczęściej w większych pojemnościach opakowań Szeroki uśmiech

(na moim awatarze w tle wzgórza badacsońskie porośnięte winoroślą Uśmiech )
Odpowiedz
Każdy kto choć trochę sympatyzuje z madziarami to bajoro powinien raz w życiu zobaczyć a siòfok przy okazji można też .
Takie mam zdanie . Oczko
Odpowiedz
(29-08-2025, 15:02)Pompa@ napisał(a): Każdy kto choć trochę sympatyzuje z madziarami to bajoro powinien raz w życiu zobaczyć a siòfok przy okazji można też .
Takie mam zdanie . Oczko

Hey 
Dla mnie ten rok to 3 dłuższe wyjazdy do Madziarów jeszcze nie dotarłem nad ich największe bajoro. 
Wszystko jeszcze przede mną :-) 
Pozdrawiam
Wino Wino Wino
Odpowiedz
Bajoro? Smutek bardzo lubie Balaton ....
Odpowiedz
(29-08-2025, 23:26)jolciaa171 napisał(a): Bajoro? Smutek bardzo lubie Balaton ....

Ja też uważam że jest całkiem ok ale to takie bajorko.
Odpowiedz
Jeśli enoturystyka i wino też Was interesują, to Eger z Doliną Pięknej Pani bije Hajdúszoboszló na głowę – baseny miejskie są świetne, rzut beretem macie kapitalne termy w jaskiniach Demjén, a wieczorem urokliwe miasto i piwniczki tętnią życiem.
Odpowiedz
Wszystko ok. poza tym, że baseny jaskiniowe w Demjen kosztują ok.10000 od osoby dorosłej. Czyli cena zbliżona do term w Chochołowie. Jak dla mnie cena troszkę wygórowana. Jeżeli baseny nie są priorytetem, to proponowałabym Balaton ale dokładnie Balatonfüred. Na campingu można wynająć apartamenty w różnych cenach, wejście na plaże campingu jest za darmo. Można popływać na supie, bele czym rowerku wodnym lub wynająć sobie pływanie na nartach wodnych. Na campingu jest sklep i knajpka. Blisko Tesco i Spar - 5 min na piechotę. Fajna trasa spacerowa do portu. Możliwość rejsu, jazda ciuchcią. Blisko ok. 8 km Półwysep Tihany z pięknym widokiem. Można robić wycieczki do ciekawych miejsc Veszprem - miasto królewskie, Tapolca baseny i pływanie łódką po jaskiniach, ok. 70 km do Heviz - jezioro termalne.
Odpowiedz
Jaki budżet wystarczył Wam w tym roku na wyżywienie dla 2 + 2?
Zamierzamy sami robić śniadania, a obiady i kolacje na mieście.
Raczej mniejsze miejscowości.
Odpowiedz