03-01-2013, 17:41
Wino z Egeru jest znane od dawna zarówno na Węgrzech jak i zagranicą. Centrum regionu – Eger – najpiękniejsze miasto barokowe w Europie Środkowej – dysponuje dużą ilością atrakcji turystycznych. Pojęcie „bikavér” znane jest zarówno w domach naszych bratanków jak i na światowym rynku. Doskonałe wina czerwone i piwnice tego regionu są prawdziwymi atrakcjami turystycznymi. Od dziesięcioleci coraz więcej tradycyjnych imprez związanych z uprawą winorośli i produkcją wina czeka tutaj na odwiedzających.
Dzięki zamkowi i innym zabytkom oraz osobliwościom Eger stało się miejscem pielgrzymek. Wielu odwiedza Eger dla słynnych kąpielisk termalnych.
całkowity obszar regionu 2234 ha
według ewidencji gmin winnych 4395 ha
ilość miejscowości wchodzących w skład regionu 18
Kultura wina i winogron w Eger wywodzi się od czasów powstania państwa (po zajęciu przez Węgrów Basenu Karpackiego). Do XV w. w Eger i okolicach uprawiano tylko gatunki białych winogron. Na przełomie XV i XVI w. zmieniło się przeznaczenie szczepów winogron. Znacząca stała się produkcja czerwonego wina. Kadarka dotarła do Egeru za pośrednictwem Serbów (rácok). W tym samym czasie duchowni z Włoch i z Burgundii również sprowadzili na Węgry gatunki dające czerwone wino. Do dzisiaj najbardziej znane wina, legenda Bikavér również, sięgają Średniowiecza.
Obecnie w regionie są dwie prowincje. Do Egeru należy 14 miejscowości, do Debrő 4.
Klimat jest chłodniejszy w porównaniu z innymi regionami kraju, bardziej suchy.
W Eger i okolicach renomą cieszą się bikavér i leányka; w Debrő wina z dodatkiem liści lipy (Hárslevelű) mają ugruntowana pozycję. Egerskie bikavér przygotowuje się z połączenia przynajmniej 3 szczepów winogron. Około 50% to uprawa gatunków białych winogron. Istnieje tu szeroki wybór białych win. Do powszechnych gatunków w tym regionie należą też Olaszrizling, Tramini i Chardonnay.
<span style="text-decoration: underline">Region u podnóży gór Mátra</span>
<span style="text-decoration: underline">
</span>
Tereny idealne do uprawy winogron i produkcji wina służą turystom dużą ilością atrakcji. Tutejsze wina są o wybornym , kwaskowatym smaku i doskonałej jakości. Miejscowe Stowarzyszenie Szlaku Wina zostało utworzone po to, aby producenci, zjednoczywszy się, mogli zapewnić turystom kompleksowy program turystyczny. Stowarzyszenie dostarcza też przeżyć związanych z kuchnią tego regionu i historycznymi osobliwościami tych stron.
Warunki klimatyczne wynikające ze specyficznego położenia geograficznego odpowiadają warunkom uzdrowiska. Region Mátry w sumie liczy 480 km oznakowanych szlaków turystycznych, które często to obszar pod ochroną. Tutaj też znajduje się najwyższy na Węgrzech szczyt liczący 1014 m wysokości – Kékestető.
całkowity obszar regionu 32 382 ha
według ewidencji gmin winnych 7574 ha
ilość miejscowości należących do regionu 22
Historia regionu u podnóży Mátry sięga czasów sprzed powstania państwa węgierskiego. Żyjące w tej okolicy ludy (Trakowie, Celtowie, Roksolanie, Scytowie, Jazygowie) między innymi zajmowali się kulturą winorośli.
Obecnie jest to najrozleglejszy region w kraju, o zwięzłej glebie. Klimat jest nieco cieplejszy niż w pozostałych regionach Węgier, natomiast tak samo suchy. Formacje skalne i glebowe są zróżnicowane. Ukształtowanie terenu jest urozmaicone.
Najważniejsze szczepy winogron w tym regionie to: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Ottonel muskotály, Leányka, Tramini, Hárslevelű, Chardonnay, Sauvignon. Wśród gatunków czerwonych winogron: Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet-y. Z liczących się plantacji pochodzą: Irsai Olivér, wina korzenne z Cserszegtomaj (Cserszegi fűszeres), a także wina z gatunku Zenit.
<span style="text-decoration: underline">
</span>
Dzięki zamkowi i innym zabytkom oraz osobliwościom Eger stało się miejscem pielgrzymek. Wielu odwiedza Eger dla słynnych kąpielisk termalnych.
całkowity obszar regionu 2234 ha
według ewidencji gmin winnych 4395 ha
ilość miejscowości wchodzących w skład regionu 18
Kultura wina i winogron w Eger wywodzi się od czasów powstania państwa (po zajęciu przez Węgrów Basenu Karpackiego). Do XV w. w Eger i okolicach uprawiano tylko gatunki białych winogron. Na przełomie XV i XVI w. zmieniło się przeznaczenie szczepów winogron. Znacząca stała się produkcja czerwonego wina. Kadarka dotarła do Egeru za pośrednictwem Serbów (rácok). W tym samym czasie duchowni z Włoch i z Burgundii również sprowadzili na Węgry gatunki dające czerwone wino. Do dzisiaj najbardziej znane wina, legenda Bikavér również, sięgają Średniowiecza.
Obecnie w regionie są dwie prowincje. Do Egeru należy 14 miejscowości, do Debrő 4.
Klimat jest chłodniejszy w porównaniu z innymi regionami kraju, bardziej suchy.
W Eger i okolicach renomą cieszą się bikavér i leányka; w Debrő wina z dodatkiem liści lipy (Hárslevelű) mają ugruntowana pozycję. Egerskie bikavér przygotowuje się z połączenia przynajmniej 3 szczepów winogron. Około 50% to uprawa gatunków białych winogron. Istnieje tu szeroki wybór białych win. Do powszechnych gatunków w tym regionie należą też Olaszrizling, Tramini i Chardonnay.
<span style="text-decoration: underline">Region u podnóży gór Mátra</span>
<span style="text-decoration: underline">
</span>
Tereny idealne do uprawy winogron i produkcji wina służą turystom dużą ilością atrakcji. Tutejsze wina są o wybornym , kwaskowatym smaku i doskonałej jakości. Miejscowe Stowarzyszenie Szlaku Wina zostało utworzone po to, aby producenci, zjednoczywszy się, mogli zapewnić turystom kompleksowy program turystyczny. Stowarzyszenie dostarcza też przeżyć związanych z kuchnią tego regionu i historycznymi osobliwościami tych stron.
Warunki klimatyczne wynikające ze specyficznego położenia geograficznego odpowiadają warunkom uzdrowiska. Region Mátry w sumie liczy 480 km oznakowanych szlaków turystycznych, które często to obszar pod ochroną. Tutaj też znajduje się najwyższy na Węgrzech szczyt liczący 1014 m wysokości – Kékestető.
całkowity obszar regionu 32 382 ha
według ewidencji gmin winnych 7574 ha
ilość miejscowości należących do regionu 22
Historia regionu u podnóży Mátry sięga czasów sprzed powstania państwa węgierskiego. Żyjące w tej okolicy ludy (Trakowie, Celtowie, Roksolanie, Scytowie, Jazygowie) między innymi zajmowali się kulturą winorośli.
Obecnie jest to najrozleglejszy region w kraju, o zwięzłej glebie. Klimat jest nieco cieplejszy niż w pozostałych regionach Węgier, natomiast tak samo suchy. Formacje skalne i glebowe są zróżnicowane. Ukształtowanie terenu jest urozmaicone.
Najważniejsze szczepy winogron w tym regionie to: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Ottonel muskotály, Leányka, Tramini, Hárslevelű, Chardonnay, Sauvignon. Wśród gatunków czerwonych winogron: Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet-y. Z liczących się plantacji pochodzą: Irsai Olivér, wina korzenne z Cserszegtomaj (Cserszegi fűszeres), a także wina z gatunku Zenit.
<span style="text-decoration: underline">
</span>