20-06-2013, 19:55
Cytat:Ponoc jezyk wegierski nie jest trudny, tylko jest inny, za to bardzo logiczny. A wiec do dziela!!!
Trzeba chyba mieć mentalność poligloty, by zabrać się do nauki węgierskiego - lub po prostu lubić ten kraj. Uważam jednak, że osoby, które wielokrotnie odwiedzają Węgry, powinny sobie przyswoić podstawy!!!
Dalej jest trudniej. Z podręcznikami jest w miarę przyzwoicie, ale słowniki to tragedia. Jedynie słowniki sprzed wielu lat, nieosiągalne w księgarniach, prezentują dobry poziom. Tłumaczenie w internecie to też droga przez mękę, i nie chodzi mi oczywiście o całe zdania, lecz o pojedyncze wyrazy!
Takie i inne trudności zawsze mnie nakręcały, bo lubię płynąć pod prąd.
Nic nie wyszłoby z nauki, gdyby nie spodobała mi się gramatyka węgierska - pod prawie każdym względem lepsza od innych.
Wygląda na to, że wydawnictwo Level Trading się zrehabilitowało i w tym roku wydało nieco poszerzony słownik już z wszystkimi literami węgierskimi (wcześniej nie było np. "ő"!), słownik jest wydany razem z rozmówkami.
Wiem, że ten tekst bardziej pasuje do działu "język", ale tu pewnie więcej osób go przeczyta.
![Oczko Oczko](https://forum.wegierskie.com/images/smilies/wink.gif)