10-10-2013, 8:25
(09-10-2013, 22:55)xxx napisał(a): ...Mniej więcej raz w miesiącu dostaję mandat za brak biletu parkingowego, a ostatnio też dostałam w zestawie za brak 5 metrów od skrzyżowania... ...dzisiaj widziałam jak pani parkingowa "ozdobiła" rząd samochodów...Dokładnie opisał to Waldek i słusznie. Dodam tylko: mandat za parkowanie to może być mandat za brak brak opłaty parkingowej lub mandat za niezgodne z przepisami zaparkowanie auta. To dwie rózne sprawy.
A i do parkometru też radzę biegusiem bo niekiedy w czasie kupowania biletu już wypisują bloczek
Wcześniej napisałem: "Jesli chodzi o tolerancję czasową na zakup lub przedłużenie biletu parkowania, to ten czas wynosi max.15 minut. Należy pamiętać, że ten okres tolerancyjny powinien być uwzględniony na zakupionym bilecie... rozchodzi się o te 15 minut, bo to jest minimalny czas parkowania. Kontrolerzy - a tych od kontroli parkingów w Budapeszcie jest mnóstwo - dość często sprawdzają parkujące auta, zreszta na jednego kontrolera przypada tylko kilka ulic i jest on w stanie co 20-40 minut obejść swój rejon. Nieprawidłowo lub bez biletu parkujące auta są fotografowane tak, aby jak najwięcej informacji było do dyspozycji w razie obopólnego nieporozumienia.
Zdarzyło mi się 1x powrócić do auta w czasie dłuższym niz te 15 minut ... i czekał na mnie kontroler. Poprosił o bilet parkowania, sprawdził czas jego wystawienia i było po wszystkim."
xxx - Przczytaj o parkowaniu w Budapeszcie