10-07-2012, 9:12
Cytat:magyar nyelv - harminc hat év óta és folyton eredmények nélkülO, google translator nawet sobie z tym poradził!
To fakt, gdzieś wyczytałam, że węgierskiego się nie uczy, tylko próbuje się nauczyć : )
Z tego, co zdążyłam wygrzebać w sieci, to oprócz starego jak świat podręcznika pana Mroczko, nie ma żadnych porządnych materiałów w języku polskim.
Jeśli chodzi o wymowę, żeby uniknąć całkowitego "poplątania zmysłów", staram się obyć z nią słuchając lektora i jednocześnie patrząc na zapis wyłącznie oryginalny, żeby później "słyszeć" wyrazy intuicyjnie, bez odniesień do "polskiego" zapisu.
I ANKI znam Używałam, zanim sprawiłam sobie solidny program do nauki słówek, wyrażeń i zdań w języku angielskim.
I po dwóch tygodniach, odkąd ogarnęła mną ta dziwna chęć nauczenia się węgierskiego, zanotowałam na swoim koncie pierwszy sukces hahahaha
Słuchając piosenki, w refrenie usłyszałam (w sensie - wyłapałam z morza zupełnie jeszcze nielogicznych dla mnie dźwięków) i zrozumiałam "jesteśmy tu" \o/
Aha! I bez zaglądania do słownika lub sprawdzania w google zrozumiałam to! "Itt magyarul beszélünk!"