17-03-2014, 23:51
Jestem wielką zwolenniczką kuchni węgierskiej, ale tej domowej. Swego czasu bardzo często jadałam w świetnych restauracjach węgierskich - służbowo
. Było fajnie, ale restauracyjnie.
A są w kuchni domowej dania, których nie uświadczysz w żadnej restauracji. Do takich należą "gałki serowe" czyli TÚRÓGOMBÓC !
Składniki proste, zwykłe a jaki efekt!
0,5 kg białego sera
12 dkg kaszy manny
4 jajka
szczypta soli
Do polania, posypania (ilości orientacyjne wg uznania) :
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
śmietana
cukier puder
cynamon
Ser przeciskamy przez praskę lub przez maszynkę do mięsa. Dodajemy kaszę, sól, żółtka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Z masy serowej formujemy gałki mokrymi rękoma, ja używam łyżki do robienia gałek lodów wtedy gałki są jednakowe. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i na wolnym ogniu gotujemy 15 minut. Czas zależy od wielkości gałek. Po prostu trzeba spróbować.
Wykładamy gałki na półmisek, polewamy podsmażoną bulką tartą, na to śmietana, cukier puder i cynamon. Palce lizać
.
Zdjęcia, jak zwykle nie udało mi się wkleić

A są w kuchni domowej dania, których nie uświadczysz w żadnej restauracji. Do takich należą "gałki serowe" czyli TÚRÓGOMBÓC !
Składniki proste, zwykłe a jaki efekt!
0,5 kg białego sera
12 dkg kaszy manny
4 jajka
szczypta soli
Do polania, posypania (ilości orientacyjne wg uznania) :
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
śmietana
cukier puder
cynamon
Ser przeciskamy przez praskę lub przez maszynkę do mięsa. Dodajemy kaszę, sól, żółtka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Z masy serowej formujemy gałki mokrymi rękoma, ja używam łyżki do robienia gałek lodów wtedy gałki są jednakowe. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i na wolnym ogniu gotujemy 15 minut. Czas zależy od wielkości gałek. Po prostu trzeba spróbować.
Wykładamy gałki na półmisek, polewamy podsmażoną bulką tartą, na to śmietana, cukier puder i cynamon. Palce lizać

Zdjęcia, jak zwykle nie udało mi się wkleić