19-03-2014, 17:19
ewakk, osobiście bardzo Ci dziekuję za przepis na rizs felfujt. Zrobiłaś mi wielką frajdę. Uwielbiam ten smakołyk, moja węgierska Przyjaciółka piekła mi go często. Kiedyś w środku śnieżnej zimy zdarzyło się, że upiekła dla mnie placek i nie mogąc doczekać wieczoru przywiozła mi wprost do biura. Jeszcze gorący, pachnący, opatulony pieczołowicie w czyściutkie, wykrochmalone serwetki, zapakowany do koszyczka. Nie muszę chyba opisywać uczty jaka zapanowała w całym biurze, a po placku szybko zostały zaledwie okruszki. Zapach i wspomnienie zostały za to na długo. Miałam gdzieś zapisany przepis, ale w ferworze życia gdzieś go zapodziałam. W najbliższy weekend piekę rizs felfujt. Nawet na forum zapachnie....
Za to turo gomboc często gości na moim stole i ma swoich polskich miłośników. Gotuję go tak, jak opisałaś, ale zupełnie inaczej "omaszczam" tartą bułką. Nauczyłam sie tego sposobu od dobrych gospodyń węgierskich. Wydaje mi się, że na zdjęciu fvg też widać, że kuleczki nie są polane bułką z masłem, a raczej obtoczone w bułce. Podaję sposób: sporą ilość bułki tartej mocno podgrzewamy na suchej patelni, oczywiście mieszając, do uzyskania bursztynowej barwy. Zostawiamy na patelni do całkowitego (!) wystudzenia. Potem mieszamy z cukrem i odrobiną cynamonu (ilość według gustu). Ugotowane i odsączone kuleczki serowe kładziemy na patelnię z bułeczką i zataczając koła patelnią obtaczamy je w bułce. Podajemy natychmiast po przygotowaniu (potem trochę twardnieją). Ta gipiurka serkowa znika z talerzy w moment...
Za to turo gomboc często gości na moim stole i ma swoich polskich miłośników. Gotuję go tak, jak opisałaś, ale zupełnie inaczej "omaszczam" tartą bułką. Nauczyłam sie tego sposobu od dobrych gospodyń węgierskich. Wydaje mi się, że na zdjęciu fvg też widać, że kuleczki nie są polane bułką z masłem, a raczej obtoczone w bułce. Podaję sposób: sporą ilość bułki tartej mocno podgrzewamy na suchej patelni, oczywiście mieszając, do uzyskania bursztynowej barwy. Zostawiamy na patelni do całkowitego (!) wystudzenia. Potem mieszamy z cukrem i odrobiną cynamonu (ilość według gustu). Ugotowane i odsączone kuleczki serowe kładziemy na patelnię z bułeczką i zataczając koła patelnią obtaczamy je w bułce. Podajemy natychmiast po przygotowaniu (potem trochę twardnieją). Ta gipiurka serkowa znika z talerzy w moment...