08-05-2014, 17:36
KAPROS TÚRÓSLEPÉNY
W maju targowiska pełne są nowalijek, a wśród nich pachnący koperek. Od maja więc zaczynałyśmy piec " sernik koperkowy". Połączenie dość egzotyczne, ale pyszne. Do wielu potraw węgierskich musiałam się przyzwyczaić, ale to ciasto pokochałam od razu . W Warszawie też ma swoich zwolenników !
Składniki:
50 dkg mąki
15 dkg masła
2 jajka
3 żółtka
15 dkg cukru pudru
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
6 dkg drożdży
1 op. cukru waniliowego
otarta skórka z 1 cytryny
2 żółtka do posmarowania
Masa:
1 kg białego sera
4 jajka
10 dkg masła
15 dkg cukru pudru
4 łyżki kaszy manny
0,5 pęczka posiekanego koperku
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łączymy z mąką. Dodajemy resztę składników i szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto (ja robię to w termomixie 3,5 minuty).
Wykładamy ciasto na stolnicę, urywamy kawałek na "kratkę", i rozwałkowujemy na placek grubości 1 cm.
Przekładamy placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zawsze to mniej tłuszczu ).
Teraz masa. Oddzielamy żółtka od białek. Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do sera, delikatnie mieszamy i wykładamy na placek. Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy ukośnie w kratkę na masie serowej. Za pomocą pędzelka smarujemy ciasto dwoma żółtkami
.
Widać koperek?
Pieczemy w piekarniku zagrzanym do 180 st.C przez ok. 45 minut.
Jó étvágyat'
W maju targowiska pełne są nowalijek, a wśród nich pachnący koperek. Od maja więc zaczynałyśmy piec " sernik koperkowy". Połączenie dość egzotyczne, ale pyszne. Do wielu potraw węgierskich musiałam się przyzwyczaić, ale to ciasto pokochałam od razu . W Warszawie też ma swoich zwolenników !
Składniki:
50 dkg mąki
15 dkg masła
2 jajka
3 żółtka
15 dkg cukru pudru
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
6 dkg drożdży
1 op. cukru waniliowego
otarta skórka z 1 cytryny
2 żółtka do posmarowania
Masa:
1 kg białego sera
4 jajka
10 dkg masła
15 dkg cukru pudru
4 łyżki kaszy manny
0,5 pęczka posiekanego koperku
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łączymy z mąką. Dodajemy resztę składników i szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto (ja robię to w termomixie 3,5 minuty).
Wykładamy ciasto na stolnicę, urywamy kawałek na "kratkę", i rozwałkowujemy na placek grubości 1 cm.
Przekładamy placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zawsze to mniej tłuszczu ).
Teraz masa. Oddzielamy żółtka od białek. Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do sera, delikatnie mieszamy i wykładamy na placek. Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy ukośnie w kratkę na masie serowej. Za pomocą pędzelka smarujemy ciasto dwoma żółtkami
.
Widać koperek?
Pieczemy w piekarniku zagrzanym do 180 st.C przez ok. 45 minut.
Jó étvágyat'