31-07-2014, 7:32
(30-07-2014, 21:56)alicja.jw napisał(a): Dziękuję bardzo za wsparcie moralne i w ogóle .. ...Nie otworzę "langoszarni" ... Ale kciuki trzymajcie ....
Chcesz langosza ? - oto przepis:
potrzeba > 75 dkg mąki, 3 dl kefíru, 2 jajka, 5 dkg drożdży, 2 dl mleka, sól, cukier, olej.
Do letniego, posłodzonego szczyptą cukru mleka skrusz drożdże, zamieszaj, odstaw aby "ruszyło". Pozostałe składniki, mąka, jajka, kefir, szczypta soli, wsyp do misy. Teraz pora na "drożdże", najpierw zużyj piankę, jeśli za mało dodawaj pozostałość i zagniataj tak, aby ciasto było miękke, raczej luźne. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło. To ok. 1-1,5 godziny!
Olej potrzebny nie tylko do smażenia, posmaruj dłonie olejem, ciasto nie będzie się do nich kleić. Formuj z ciągnącego się ciasta placuszki (nie na desce, w dłoniach) i smarz na gorącym oleju ok.2-3 minuty. Gotowe "langosze" połóż na papierze w celu odsączenia pozostałości oleju.
Langosz smaczny gdy świerzy i ciepły, smarz tyle ile zje rodzinka.
Do "smaku i upiększenia" gorącego i świerzego langosza użyj własnej fantazji... czosnek, śmietana, wiórki serowe, pieprz, papryka, sól, rozdrobniona cebula,... Smacznego