11-11-2014, 9:09
Kilka cytatów ...
Wczoraj wypiłem Tokaji Aszu, 3 puttons, wspaniałe! Nareszcie widziałem tokaj 6-putonowy na półce...
Wino "Tokaji" czyli Węgrzyn ... mamy dwa główne gatunki tokaju: szamorodni (samorodny) - tłoczony z niesortowanych winogron i aszú (asu) - dosładzany wyselekcjowanymi podsuszonymi winogronami.
Winogrona szczepu aszú charekteryzuje wysoka zawartość cukru. Produkowane z nich wino Tokaji Aszú ma swoją jakość, którą określa wskaźnik "Liczba Puttony". Im wyższa jest liczba (3,4,5,6), tym lepsza jest jakość i wyższa zawartość słodyczy w winie. Sama cyferka ma też i inne znaczenie... bo podaje ilość jednostek (puttony) podsuszonych winogron dodanych do zawartości musującej masy winnej określonej według wzorca beczki z Gönc.
Aby to zrozumieć należy wiedzieć że:
- Puttony (puttoń) to naczynie, ale i też miara pojemności: 1 puttony (puttoń) = 36 icce ... dokładniej 27,2 litra.
- Tradycyjne beczki na wino produkowane są w pobliskiej miejscowości Gönc. W technologi produkcji wina aszú niezbędnym było określenie miary pojemności, temu służył wzorzec beczki dębowej wykonanej w Gönc o zawartości 160 icce, co odpowiada 136,6 litrom (XIX w. Gönci hordó - beczka z Gönc).
... teraz już wszystko jasne jak słońce ...
Dzisiaj "3-puttonyos aszú"to wino o minimalnej naturalnej zawartości cukru mniejszej niż 60 g/litr.
4-puttonyos najmniej 90 g/l, 5-puttonyos 120 g/l, 6-puttonyos 150 g/l.
Wczoraj wypiłem Tokaji Aszu, 3 puttons, wspaniałe! Nareszcie widziałem tokaj 6-putonowy na półce...
Wino "Tokaji" czyli Węgrzyn ... mamy dwa główne gatunki tokaju: szamorodni (samorodny) - tłoczony z niesortowanych winogron i aszú (asu) - dosładzany wyselekcjowanymi podsuszonymi winogronami.
Winogrona szczepu aszú charekteryzuje wysoka zawartość cukru. Produkowane z nich wino Tokaji Aszú ma swoją jakość, którą określa wskaźnik "Liczba Puttony". Im wyższa jest liczba (3,4,5,6), tym lepsza jest jakość i wyższa zawartość słodyczy w winie. Sama cyferka ma też i inne znaczenie... bo podaje ilość jednostek (puttony) podsuszonych winogron dodanych do zawartości musującej masy winnej określonej według wzorca beczki z Gönc.
Aby to zrozumieć należy wiedzieć że:
- Puttony (puttoń) to naczynie, ale i też miara pojemności: 1 puttony (puttoń) = 36 icce ... dokładniej 27,2 litra.
- Tradycyjne beczki na wino produkowane są w pobliskiej miejscowości Gönc. W technologi produkcji wina aszú niezbędnym było określenie miary pojemności, temu służył wzorzec beczki dębowej wykonanej w Gönc o zawartości 160 icce, co odpowiada 136,6 litrom (XIX w. Gönci hordó - beczka z Gönc).
... teraz już wszystko jasne jak słońce ...
Dzisiaj "3-puttonyos aszú"to wino o minimalnej naturalnej zawartości cukru mniejszej niż 60 g/litr.
4-puttonyos najmniej 90 g/l, 5-puttonyos 120 g/l, 6-puttonyos 150 g/l.