23-07-2012, 4:07
nie jestem teraz do końca pewien, ale chyba właśnie w przewodnikach Pascala znalazłem parę przeinaczeń... akurat nie dotyczyło to bezpośrednio Węgier, ale ogólnie piszę ku przestrodze, że niczego nie można być na 100% pewnym. przykłady akurat dotyczą kwestii wyznaniowych, bo na to jestem wyczulony, ale na pewno zdarzają się też i błędy z innych dziedzin, o których nie mam pojęcia, a mogę sobie wyrobić błędną opinię.
a te błędy, które wyłapałem, to np.:
1. nad wejściem do kościołów luterańskich widnieje dewiza "potężna twierdza jest naszym Bogiem" [oczywiście sens jest odwrotny: "Warownym grodem jest nasz Bóg"].
2. większość Greków należy do Kościoła greckokatolickiego [oczywiście należą do Kościoła prawosławnego, a nie greckokatolickiego].
a te błędy, które wyłapałem, to np.:
1. nad wejściem do kościołów luterańskich widnieje dewiza "potężna twierdza jest naszym Bogiem" [oczywiście sens jest odwrotny: "Warownym grodem jest nasz Bóg"].
2. większość Greków należy do Kościoła greckokatolickiego [oczywiście należą do Kościoła prawosławnego, a nie greckokatolickiego].
: Ɔ(X)И4M :