27-01-2015, 17:45
(27-01-2015, 17:30)Ribizli napisał(a): No właśnie, jak jest z tym przewalutowaniem płacąc kartą kredytową? Przecież nie przeliczają bezpośrednio z forintów na złotówki, tylko najpierw z forintów na euro a potem z euro na złotówki czyli jest podwójne przewalutowanie. I to chyba nie jest korzystne, bo wydaje mi się, że na każdym przewalutowaniu się traci. Może wypowie się ktoś, kto jest zorientowany w temacie
No tak jak pisałem - zależy od karty, a dokładniej od jej waluty rozliczeniowej (nie mylić z walutą rachunku, bo to jest oczywiście -na ogół- PLN)
Walutą rozliczeniową może być EUR, USD lub PLN
Zwykle jest tak, że przeliczenie z waluty transakcji (tutaj HUF) na walutę rozliczeniową wykonuje VISA lub MASTERCARD po swoich kursach, a te są b. korzystne - prawie po kursie średnim.
Dopiero w drugim kroku nasz bank przelicza z EUR/USD na PLN i tutaj może kosić prowizje + wysoki spread.
Ale nie zawsze tak jest.
Są banki które wydają karty przeliczane w obu krokach przez bank-wystawcę karty. Tu spread ma zastosowanie 2 razy, co 2x boli.
Znany mi przykład karty kredytowej MC dawnego Polbanku - obecnie Raiffi Polbank ma walutę rozliczeniową PLN i przeliczenie następuje raz HUF->PLN po kursach Mastercard - to jest najkorzytniejsze
Z tym, że nie wiem czy jeszcze Raifi taką kartę wydaje - dla mojej dostałem wznowienie na starych zasadach.