27-07-2012, 19:58
Witam
Podam przepis mojej znajomej węgierki z Egeru potrawa nie ma nazwy to nazwałem sam "Risotto Margo"
na około 6 osób
10 dkg wędzonej słoniny
1 strąk papryki
2 pomidory
3 cebule
60 dkg kiełbasy surowej wędzonej ostrej
0,5 kg makaronu fabrycznego zacierka
sól, pieprz, piros arany(ostre) i ewentualnie czosnek
topimy słoninę wyjmujemy skwarki ( dodamy na końcu), na tłuszczu smażymy kiełbasę(pokrojoną), dodajemy cebulę pokrojoną -szklimy, następnie pokrojoną paprykę i pomidory. Jak mamy już wszystko podduszone i trochę płynu dodajemy makaron ma wchłonąć płyn i zaczynamy porcjami dodawać bulion lub sok pomidorowy, ale tak jak przy robieniu risotta - makaron wchłonie - płyn trochę dolewamy regulujemy gęstość i gotujemy do momentu ugotowania makaronu. Konsystencja risotta- spożywamy popijając schłodzonym winkiem lub zmrożoną domową palinką(60%). Ja spożywałem winogronową
Podam przepis mojej znajomej węgierki z Egeru potrawa nie ma nazwy to nazwałem sam "Risotto Margo"
na około 6 osób
10 dkg wędzonej słoniny
1 strąk papryki
2 pomidory
3 cebule
60 dkg kiełbasy surowej wędzonej ostrej
0,5 kg makaronu fabrycznego zacierka
sól, pieprz, piros arany(ostre) i ewentualnie czosnek
topimy słoninę wyjmujemy skwarki ( dodamy na końcu), na tłuszczu smażymy kiełbasę(pokrojoną), dodajemy cebulę pokrojoną -szklimy, następnie pokrojoną paprykę i pomidory. Jak mamy już wszystko podduszone i trochę płynu dodajemy makaron ma wchłonąć płyn i zaczynamy porcjami dodawać bulion lub sok pomidorowy, ale tak jak przy robieniu risotta - makaron wchłonie - płyn trochę dolewamy regulujemy gęstość i gotujemy do momentu ugotowania makaronu. Konsystencja risotta- spożywamy popijając schłodzonym winkiem lub zmrożoną domową palinką(60%). Ja spożywałem winogronową