Liczba postów: 2,303
Liczba wątków: 240
Dołączył: 28.01.2012
Reputacja:
375
Cześć,
zatęskniłem ostatnio za jednym z moich ulubionych dań węgierskich - naleśnikami z Hortobágy. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby podrzucił ktoś sprawdzony przepis na to danie. Szczególnie zależy mi na mięsnym nadzieniu. Jak je przyrządzić, żeby smakowało jak na Węgrzech?
Z góry dzięki!
PS. Śmiało publikujcie tutaj swoje przepisy na inne węgierskie przysmaki
Liczba postów: 1,767
Liczba wątków: 236
Dołączył: 17.07.2012
Reputacja:
1,039
18-07-2012, 3:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2012, 3:05 przez Waldek.)
Na życzenie podaję przepis za Rodzinną książką kucharską autorstwa F. Nagy Angéla.
Składniki: 12 słonych naleśników, 30 dkg paprykarzu z kurcząt lub paprykarzu wieprzowego, 200 ml śmietany, łyżeczka kawowa mąki.
Mięso z paprykarza pokroić (inni autorzy zalecają przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa). Sos z paprykarzu oddzielamy i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Dodajemy z 2 łyżki tego sosu do mięsa. Układamy mięso na naleśniku i podwijamy każdy bok naleśnika, następnie zawijamy naleśniki. Zawinięte naleśniku układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Naleśniki polewamy pozostałym sosem i w piekarniku solidnie podgrzewamy ale nie przysmażamy.
(Inni autorzy zagotowują sos śmietankowy na małym ogniu ciągle mieszając, podgrzewają w naczyniu żaroodpornym naleśniki i polewają je gorącym sosem na talerzu w momencie podania.
Smacznego!
Liczba postów: 1,767
Liczba wątków: 236
Dołączył: 17.07.2012
Reputacja:
1,039
Rizi-bizi (podobne danie to tavaszi rizs) to głównie ryż z groszkiem .
Produkty:
20 dkg ryżu
20 dkg zielonego groszku
5 dkg masła lub margaryny
2-3 gałązki drobno pokrojonej natki pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie 1 mala cebula
opcjonalnie tarty ser
Przygotowanie
Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na maśle dusić groszek przez 2-3 minut na małym ogniu pod przykrywką, dodać pokrojoną natkę pietruszki i dalej dusić 1-2 minut. Przyprawić do smaku. Wymieszać groszek z ugotowanym ryżem. Podajemy na ciepło np do dań mięsnych.
Są też odmiany z jajkiem na twardo i smażoną kiełbasą.
Liczba postów: 66
Liczba wątków: 2
Dołączył: 25.07.2012
Reputacja:
15
Witam
Podam przepis mojej znajomej węgierki z Egeru potrawa nie ma nazwy to nazwałem sam "Risotto Margo"
na około 6 osób
10 dkg wędzonej słoniny
1 strąk papryki
2 pomidory
3 cebule
60 dkg kiełbasy surowej wędzonej ostrej
0,5 kg makaronu fabrycznego zacierka
sól, pieprz, piros arany(ostre) i ewentualnie czosnek
topimy słoninę wyjmujemy skwarki ( dodamy na końcu), na tłuszczu smażymy kiełbasę(pokrojoną), dodajemy cebulę pokrojoną -szklimy, następnie pokrojoną paprykę i pomidory. Jak mamy już wszystko podduszone i trochę płynu dodajemy makaron ma wchłonąć płyn i zaczynamy porcjami dodawać bulion lub sok pomidorowy, ale tak jak przy robieniu risotta - makaron wchłonie - płyn trochę dolewamy regulujemy gęstość i gotujemy do momentu ugotowania makaronu. Konsystencja risotta- spożywamy popijając schłodzonym winkiem lub zmrożoną domową palinką(60%). Ja spożywałem winogronową
Liczba postów: 2,303
Liczba wątków: 240
Dołączył: 28.01.2012
Reputacja:
375
Zgłodniałem Smorodina, dzięki za przepis!
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Dołączył: 04.08.2012
Reputacja:
0
Liczba postów: 495
Liczba wątków: 26
Dołączył: 21.04.2012
Reputacja:
159
Nie mam konkretnego przepisu, ale informację
Najbliższy kulinarny dodatek do wtorkowej GW, będzie miał tytuł "Smaki Węgier". Oczywiście ja kupię, ale myślę, że inni mogą być także zainteresowani. Proponuję po wtorku, jakiś odzew z naszej strony na forum, czy to są te smaki jakie każdy z nas z Węgrami kojarzy
Liczba postów: 1,767
Liczba wątków: 236
Dołączył: 17.07.2012
Reputacja:
1,039
(04-08-2012, 23:11)farmcook napisał(a): Przepis na gulasz gotowany w bograczu - http://www.grillobranie.pl/2012/07/24/leczo/
Twój link prowadzi do leczo czyli lecsó po polsku - wzbogacone składnikami nie występującymi w oryginale.
Ponieważ tytuł mówił o bográcsgulyás'u podaję przepis na tą potrawę za portalem www.receptbarlang.hu .
Składniki:
0,5 kg mięsa z goleni wołowej,
1-2 duże główki cebuli,
6 dkg smalcu,
1 ząbek czosnku,
2 szczypty kminku,
1 papryka zielona albo biała,
1 dorodny pomidor,
1 łodyga naci selera
1 czubata łyżka papryki czerwonej w proszku,
0,6 kg obranych ziemniaków,
2 łyżki suszonej zacierki,
sól.
Przygotowanie:
Wysmarować grubo bogrács (kociołek) smalcem. Układać warstwami mięso pokrojone w drobną kostkę, pokrojoną w kostkę cebulę, i posiekany ząbek czosnku. Warstwy posypujemy kminkiem. Na wierzch kładziemy paprykę zieloną lub białą, pomidora i nać selera. Solimy i przyrumieniamy mięso ciągle mieszając, lub potrząsając kociołkiem na średnim płomieniu. Następnie posypujemy papryką czerwoną (w proszku) i dolewamy około 2 litry wody. Gotujemy dalej nad dużym płomieniem. Kiedy mięso jest na wpół miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i suchą zacierkę. W razie potrzeby dolewamy tyle wody, żeby przykrywała potrawę na dwa palce.
Gotujemy do miękkości składników nad dużym płomieniem.
Jeśli ktoś lubi można dodać warzywa: marchewkę, pietruszkę i korzeń selera pokrojone w talarki.
Smacznego!
Liczba postów: 162
Liczba wątków: 18
Dołączył: 03.06.2012
Reputacja:
69
Dwa tygodnie temu miałam przyjemność delektować się gulaszem z kociołka przygotowanym przez mojego kuzyna z Węgier (biesiada rodzinna miała miejsce u nas). Przygotowanie tej potrawy, w wykonaniu mojego kuzyna, trwa około 5-6 godzin (obieranie warzyw + gotowanie w kociołku). Zacierki nie dodaje, co do wody to nie jestem tego pewna, ale pod koniec gotowania wlewa czerwone wino. Smakuje wyśmienicie, pali równo. Kilka lat, kiedy po raz ostatni byłam z rodzicami i z bratem u rodzinki nad Balatonem, ów kuzyn zaprosił nas na gulasz na 16.00. Kiedy przybyliśmy na jego winnicę, okazało się,że robota jest w polu. Więc wszyscy wzięliśmy się za obieranie warzyw. Koło północy przystąpiliśmy do degustacji.
Liczba postów: 2,303
Liczba wątków: 240
Dołączył: 28.01.2012
Reputacja:
375
W dużej mierze dzięki temu wyczekiwaniu bogrács jest aż tak dobry
|