15-09-2015, 15:32
W końcu znalazłem i zmodyfikowałem super przepis na kiszone papryki nadziewane kapustą.
12 sztuk papryki ( użyłem zielonych, ale białe najlepsze)
1 kg kapusty kiszonej
Okolo 2l wody
2 łyżki soli
liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, ostra papryczka (dałem chilli)
Zalewa:8 szklanek wody, 2 szklanki octu winnego, 3 łyżki cukru
Zagotować wodę z solą. Papryki wydrążyc, umyć, wrzucić do wrzacej wody z solą , parzyć 5 minut. Kapustę kiszoną posiekać, wypełnić papryki, włożyć do wielkiego słoja (mam z wegierskiego tesco) lub mniejszych słoików, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i podziurawioną wykałaczką paprykę chilli. Zagotować wodę z octem i cukrem, zalać papryki, zakręcić, pasteryzować 20 minut.
12 sztuk papryki ( użyłem zielonych, ale białe najlepsze)
1 kg kapusty kiszonej
Okolo 2l wody
2 łyżki soli
liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, ostra papryczka (dałem chilli)
Zalewa:8 szklanek wody, 2 szklanki octu winnego, 3 łyżki cukru
Zagotować wodę z solą. Papryki wydrążyc, umyć, wrzucić do wrzacej wody z solą , parzyć 5 minut. Kapustę kiszoną posiekać, wypełnić papryki, włożyć do wielkiego słoja (mam z wegierskiego tesco) lub mniejszych słoików, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i podziurawioną wykałaczką paprykę chilli. Zagotować wodę z octem i cukrem, zalać papryki, zakręcić, pasteryzować 20 minut.