05-08-2012, 1:54
(05-08-2012, 0:11)kurek napisał(a): Ale czy to oznacza, że jedziesz tylko z dowodem rejestracyjnym, czy jednak będziesz potrzbował dokumentu z PZM ?Według informacji, którą otrzymałem od Policji węgierskiej nie potrzebujesz upoważnienia.
O jakim dokumencie z PZM myślisz? Upoważnieniu? Wiesz zaskoczyło mnie, że cena dokumentu zależy od okresu jego ważności. To jakaś paranoja. Oni po prostu doją kasę! Zresztą analizując trochę stronę www to ta firma mojego zaufania nie wzbudza. A co to jest PZM? To organizacja powstała świat temu ale czy jest honorowana na Węgrzech? Otóż wątpię. Przepisy węgierskie bardzo dokładnie określają kiedy dokumenty wydane w języku obcym mogą być akceptowane przez węgierskie instytucje państwowe. Tak na szybko dokumenty w języku obcym powinny być tłumaczone na język węgierski bądź przez tłumacza przysięgłego (ewentualnie lektora) z Krajowego Biura Tłumaczeń i Poświadczania Tłumaczeń (OFFI- strona www) lub konsulat węgierski w naszym przypadku w Polsce. Jest jeszcze trzecia możliwość, zgodnie z porozumieniem haskim, dokument posiada tzw apostille patrz wikipedia.
Ponieważ interpretacja prawa należy do kontrolującego policjanta węgierskiego to może on, z różnych powodów, być niedoinformowany.
Na stronach Ministerstwa Sprawa Zagranicznych http://www.msz.gov.plmasz informację o większości państw.
Niestety informacją o Węgrzech pomimo tego, że jest stosunkowo świeża to podaje trochę inne wiadomości - bardziej ostrożne.