Węgierski deser
#12
(11-08-2012, 12:13)százszorszép napisał(a): Dokładnie tak! Uśmiech
Jeśli dokładnie tak to może warto podwinąć rękawy i przygotować samemu!
Oto przepis zaczerpnięty z węgierskiego bloga: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=majus5...palacsinta z moim tłumaczeniem.
Przepis pochodzi z książki Gundel Károly'a pt.: Mała węgierska książka kucharska.
Nadzienie: 0,15 litra rumu 50-60%, 40 g rodzynków, 20 g słodzonej skórki z pomarańczy, 180 g łuskanych orzechów, 0,1 litra śmietanki 30 % (słodkiej) , 120 g cukru, cynamon.
Do sosu czekoladowego należy przygotować: 1/4 l mleka, 1 laskę wanilii, 30 g cukru, 100 g czekolady, 0,15 litra śmietanki 30 % (słodkiej), 3 żółtka, 80-100 g cukru, 50 g kakao, 15 g mąki, 1/2 litra mleka.
Ciasto na 12 naleśników: 2 jaja, 240 g mąki krupczatki, 0,2 l mleka lub wody sodowej, odrobina cukru. 50 g masła do przyrumienienia.
Dzień wcześniej namoczyć rodzynki w rumie i pokrojoną na paski grubości włosa słodzoną skórkę pomarańczową.
Następnego dnia zmielić orzechy ale nie za drobno ani nie za grubo (jak babcia mówiła w sam raz). Zagotować śmietankę, dodać zmielone orzechy, cukier, odrobinę cynamonu, odciśnięte rodzynki i skórkę pomarańczy. Gotować przez 1-2 minut, dodając w razie potrzeby, mleko. Ma powstać papka, którą można smarować.
Jak wystygnie wymieszać z połową rumu.
Pieczemy 12 naleśników. Na naleśnikach smarujemy pasek nadzienia i składamy tak aby otrzymać ćwiartkę koła. Przechowujemy w ciepłym miejscu.
Przygotowanie sosu: rozpuszczamy czekoladę, ubijamy śmietankę na twardą pianę,1/4 l mleka zagotowujemy z cukrem i wanilią. Żółtka jaj ucieramy mikserem z cukrem, kakaem, mąką, 1/2 l zimnego mleka do otrzymania puszystej piany. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, i powoli dodajemy gorące mleko intensywnie miksując. Podgrzewamy na małym ogniu do punktu zagotowania ale nie gotujemy. Po zdjęciu z ognia jeszcze miksujemy przez chwilę i dodajemy pozostały rum. Nadziane naleśniki przyrumienić na maśle na patelni z dwóch stron. Układamy na podgrzanym naczyniu żaroodpornym i w momencie podania polewamy sosem.
Smacznego!
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Węgierski deser - przez fvg - 30-07-2012, 21:13
RE: Węgierski deser - przez Smorodina - 30-07-2012, 21:26
RE: Węgierski deser - przez Waldek - 30-07-2012, 21:51
RE: Węgierski deser - przez varpho - 30-07-2012, 21:52
RE: Węgierski deser - przez varpho - 30-07-2012, 21:57
RE: Węgierski deser - przez Tudós - 31-07-2012, 8:03
RE: Węgierski deser - przez százszorszép - 10-08-2012, 15:46
RE: Węgierski deser - przez malika_12 - 10-08-2012, 16:00
RE: Węgierski deser - przez százszorszép - 10-08-2012, 23:58
RE: Węgierski deser - przez fvg - 11-08-2012, 12:12
RE: Węgierski deser - przez százszorszép - 11-08-2012, 12:13
RE: Węgierski deser - przez fvg - 12-08-2012, 15:06
RE: Węgierski deser - przez Waldek - 12-08-2012, 15:16
RE: Węgierski deser - przez Orvos - 19-08-2012, 18:56
RE: Węgierski deser - przez julka - 14-12-2012, 14:59
RE: Węgierski deser - przez Kamjon - 03-02-2014, 19:55
RE: Węgierski deser - Rizs felfújt - przez ewakk - 04-03-2014, 16:24
RE: Węgierski deser - przez fvg - 04-03-2014, 17:26
RE: TÚRÓGOMBÓC - przez ewakk - 17-03-2014, 23:51
RE: Węgierski deser - przez fvg - 18-03-2014, 10:27
RE:GUNDEL PALACSINTA - przez ewakk - 18-03-2014, 0:07
RE: Węgierski deser - przez Gyongyhaju - 19-03-2014, 17:19
RE: Węgierski deser - przez ewakk - 03-04-2014, 6:17
RE: Węgierski deser - przez ewakk - 08-05-2014, 17:36
RE: Węgierski deser - przez legozo - 07-04-2015, 10:34
RE: Węgierski deser - przez eplus - 13-07-2015, 21:50
RE: Węgierski deser - przez Simon - 13-07-2015, 22:03
RE: Węgierski deser - przez Valka - 12-01-2019, 17:24

Podobne wątki&hellip
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Węgierski ryż Slavekk 1 308 22-12-2024, 21:30
Ostatni post: Sztasek
  Gulasz węgierski z bográcsa fvg 23 14,453 26-09-2019, 17:31
Ostatni post: eplus
  Węgierski kociołek (bogrács) fvg 18 26,397 27-10-2013, 21:23
Ostatni post: Sztasek



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości