01-08-2016, 21:27
(01-08-2016, 8:44)eplus napisał(a): Ja nie zarabiam w dolarach, tylko w polskich zł, więc na dzień dobry musiałbym dolary kupić.
Wczoraj i przedwczoraj płaciłem Żubrem z mojego podstawowego złotowego RORu - kurs w oba dni 1,40 za 100FT. Jakieś pytania?
Wypłacić gotówkę mogę po tym samym kursie w bankomatach Unicredit, akurat wschodnia Europa ma dość dobre pokrycie, choć nie w każdym mieście jest bankomat, na Węgrzech najbliżej w Miskolcu i Nyiregyhazie. Przewidując trochę zaopatruję się w walutę będąc w tych miastach, gotówki schodzi mi naprawdę niewiele, 500 złotych wybrane w forintach wystarcza na rok (5-6 wyjazdów).
1. To nie była rada dla ciebie tylko dla @bishop, który takiego konta nie ma. Oczywiście, że mając taką możliwość w Pekao warto z niej korzystać. Ale nie wiem czy warto specjalnie zakładać płatne konto w Pekao jeśli się ma gdzie indziej.
2. 10.000 HUF wydane/wypłacone z dowolnego bankomatu (bez jeżdżenia do Miskolca Mastercard przeliczy dziś na 35,97 USD. Co przy dzisiejszym kursie sprzedaży USD w Alior Kantorze 3,91 PLN daje 14,06 zł.
Jak dla mnie może być, zwłaszcza że dolary kupowałem poniżej 3,80 zł, jak była okazja )
3. To już nieaktualne, ale takie same przeliczenia obowiązywały dla karty kredytowej
dawnego Polbanku i tu już była oferta nie do pobicia, bo dochodziła funkcja kredytowa czyli brak konieczności zaopatrywania się w środki z góry. ZTCP Pekao dla kart kredytowych ma standardowy sposób przeliczania z dość wysokimi prowizjami.