(19-08-2012, 12:59)rrrmaster napisał(a): Sprawa dotycząca zwalniania do 30 i 40 km/h dotyczy przejazdów kolejowych, a nie przejść dla pieszych. Ponadto mrugnięcie światłami drogowymi jest na Węgrzech wpisane w kodeks jako zrzeczenie się pierwszeństwa przejazdu.
Sprawa przepisów ruchu drogowego wymaga poważnego traktowania. W związku z tym proszę o wskazanie konkretnego aktu prawnego odnoszącego się do powyższego opisu. Przejrzałem Rozporządzenie 1/1975. (II. 5.) o zasadach ruchu drogowego (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól) w wersji obowiązującej (http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cg...#xcelparam) i nie znalazłem takiego zapisu. Znalazłem tylko informację, że przejazd kolejowy należy pokonywać ze średnią prędkością co najmniej 5 km/h
(39. §227 (1)228 A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjáró megközelítésekor, illetve a vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.
(2) A vasúti átjárón csak folyamatosan - megállás nélkül - legalább 5 km/óra átlagsebességgel szabad áthaladni.
Uważam, że opowieści typu znajomy policjant mówił to za mało aby traktować to jako obowiązujące prawo.