19-08-2012, 18:56
Wszystkim zainteresowanym kuchnią węgierską gorąco polecam książkę kucharską "Na węgierskim stole. Pysznie i domowo", opracowaną przez panią Klárę Molnár (rodowita Węgierka z Kalocsa, wraz z mężem Polakiem prowadzi wydawnictwo Studio Emka) oraz Tadeusza Olszańskiego (dziennikarza i pisarza z matki Węgierki). Książka wspaniale ilustrowana, urozmaicona rodzinnymi wspomnieniami autorki, zawiera mniej znane węgierskie specjały, które rzadziej napotyka się podczas pobytów w węgierskich lokalach. Przepisy są dostosowane do polskich warunków zaopatrzenia. Książka obecnie może być trudno dostępna, gdyż nakład się rozszedł (ja sam cudem zdobyłem egzemplarz podczas Targów Książki w Warszawie kilka lat temu, w dodatku z autografem p. Molnár po węgiersku). Ale myślę, że jeśli potencjalni nabywcy będą natarczywie dopytywać się o książkę w wydawnictwie (oczywiście Studio Emka), to zachęcony tym wydawca może zamówić dodruk i wypuścić drugie wydanie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich hungarofilów!