Cytat: Od paru dni jest w sklepach (np. Empikach) najnowszy numer Magazynu Wino. Jego przewodnim tematem są wina znad Balatonu. Pismo kosztuje 9,90 zł. Może komuś się przyda przed wakacyjnym wyjazdem?Blisko Tokaju polecił - ja kupiłem po uprzednim przejrzeniu. Faktycznie, naprawdę dużo jest o winach i winiarzach znad Balatonu, więc mimo wysokiej ceny zdecydowałem się. Wysokiej? - to była promocyjna, wakacyjna cena! Zazwyczaj magazyn kosztuje dwa razy tyle. Plusy wydawnictwa? - naprawdę chce się wsiąść w samochód i jechać w odwiedziny do każdego z winiarzy. Złapałem się na tym, że za jakiś czas będę mieć lepsze rozeznanie wśród producentów wina niż wśród szczepów czy różnych fachowych, dość zabawnych dla laika określeń, stosowanych w recenzjach win. Pismo nabyłem przed wyjazdem do , i liczyłem naiwnie, że coś z opisywanych produktów będzie w sklepach. Nie było; podobnie sytuacja wygląda w regionie tokajskim.
Ogólniejsze refleksje o magazynie "Wino" - wystarczy spojrzeć na reklamy - apartamenty, limuzyny, rejsy jachtem itp. A zatem adresowany jest do ludzi bardzo zamożnych. I takie od dawna mam wrażenie - w Polsce wino piją bogacze, a dla ludzi "zwykłych" jest np. piwo. Bardzo rzadko kupuję wino w sklepie specjalistycznym, częściej je odwiedzam i mam wrażenie, że sprzedawca osobie pytającej o cenę wina powie: "daj pan spokój, tu nie o cenę chodzi, tylko o nos, usta, budowę, bukiet; na co pan czeka? na resztę? panie, z choinki się pan urwał? wydaje się panu, że jest nad Adriatykiem?" I drugi symbol moich wyobrażeń o Polsce w kontekście wina: w jednym z filmów Tomasz Kot proponuje wypicie wina, na to Krzysztof Stelmaszyk odpowiada mniej więcej tak: "to jest prawdziwa męska impreza, a nie pedalska potańcówka!"
A zatem pozostaje nabywać Egri Bikavér lub Tokaji Szamorodni w jednym z dyskontów, który zawsze ma je na składzie w rozsądnych cenach i odkładać fundusze na podróże do . Od czasu do czasu - o ile jest możliwość - można napić się wina w winiarni. Ja mam to szczęście, że od niedawna do istniejącego od kilku lat sklepu dobudowano bardzo przyjemną restauracjo - winiarnię, ceny za kieliszek 150 ml w granicach 5-9zł - kilkanaście propozycji - ale można też kupić butelkę w sklepie i za dopłatą 10 zł wypić na miejscu. Tego, kto za tym stoi, polskiego "winiarza", znają wszyscy.