06-11-2017, 19:30
(06-11-2017, 16:00)ember napisał(a):(30-10-2017, 13:15)oldman58 napisał(a): Najkrótsza trasa (można sprawdzić wg Google Maps) to: zakopianką w kierunku na Poprad, Rożniawa, dalej drogą E58 do granicy i jeszcze kilkadziesiąt kilometrów drogą nr 25 do Egeru. Razem 333 kilometry i około 6 godzin jazdy. Nie jeżdżę tamtędy (nie po drodze) ale podejrzewam, że droga należy do trudniejszych szczególnie podczas obecnej pogody. Może na temat wygodnej drogi wypowie się ktoś, kto "przetrenował" różne.
Z Krakowa nie bardzo widzę alternatywę.
Drogę znam, widujemy się co najmniej raz w roku tam i z powrotem
Czy łatwa czy trudna do rzecz gustu, umiejętności i oczekiwań. Jest dobrze utrzymana ale 80% to drogi górskie, a poza Zakopianką i kilku odcinkach na Słowacji to droga jednopasmowa. Tak, że nie ma co liczyć na czas przejazdu poniżej 6 godz. Ja z dziećmi jeżdzę, wiec postoje, więc raczej 7 godzin liczę.
Na Słowacji trzeba uważać na ograniczenia prędkości we wsiach i miasteczkach bo drogówka poluje. Jedzie sie raczej bez błądzenia, chyba jak gps prowadzi, ale tego nie wiem, bo ja na pamięć jadę W Popradzie trzeba uważać na skrzyżowaniach i rondach, żeby się nie zagapić do skrętu i ustawić sie na dobrym pasie. W Tornalii trzeba uważać, żeby się nie wbić na kilkukilometrowa płatną obwodnicę Potem jeszcze w Ozd trzeba dobrze przez miasto przejechać i tyle.
pzdr.
(06-11-2017, 16:00)ember napisał(a): ...
W Tornalii trzeba uważać, żeby się nie wbić na kilkukilometrowa płatną obwodnicę ...
Obwodnica Tornalii - ten odcinek jest wolny od opłat, nie figuruje w spisie "Spoplatnené úseky" > PATRZ TUTAJ