16-11-2017, 11:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2017, 11:58 przez NiewinnePodroze.)
Cytat:Moja wiedza wskazuje na trochę odmienne znaczenie
OEM to wino które całkowicie powstało w określonym na etykiecie obszarze geograficznym.
W 2012 roku były 33 takie obszary:
Badacsony, Balaton, Balatonboglár, Balatonfüred-Csopak, Balaton-felvidék, Bükk, Csongrád, Debrői Hárslevelű, Duna, Eger, Egerszóláti Olaszrizling, Etyek-Buda, Hajós-Baja, Izsáki Arany Sárfehér, Káli, Kunság, Mátra, Mór, Nagy-Somlói, Neszmély, Pannon, Pannonhalma, Pécs, Somlói, Somlói Arany, Somlói Nászéjszakák bora, Sopron, Szekszárd, Tihany, Tokaj, Tolna, Villány, Zala.
Znaczące jest że oprócz regionów winiarskich do kategorii tej należy też kilka win o chronionym pochodzeniu jak np. Arany Sárfehér w Izsáku.
Kategoria OEM służy do oznaczania win dawniej określanych jako wina jakościowe o chronionym pochodzeniu.
Ważne jest aby naturalna zawartość alkoholu w winie osiągnęła wartość 9%-ów i kwasowość 3,5 g/litr.
Wino musi być sporządzone wyłącznie z Vitis Vinifera czyli tradycyjnych europejskich winogron winnych i wydajność nie może przekraczać 100 hektolitrów na hektar.
Koledze chodziło o znaczenie skrótu i skąd pochodzi, to wyjaśniłem. Nie wiem, jakie odmienne znaczenie może mieć twoja wiedza, ale sam potwierdziłeś to, co wcześniej napisałem:
Kategoria OEM służy do oznaczania win dawniej określanych jako wina jakościowe o chronionym pochodzeniu.
Owszem, nie oznacza ona tylko regionu winiarskiego, ale niektóre wina lokalne, taki rodzaj subapelacji, właśnie jak np wspomniany Izsáki Arany Sárfehér.
Cytat:Po węgiersku i tak nie zrozumiem, ale obie wersje są zbieżne i wiadomo o co chodzi: żeby to nie był gruziński koniak ani rosyjski szampan. Szeroki uśmiechSzeroki uśmiechWinoWino- dokładnie. Chodzi o to, żeby Tokaj mógł pochodzić tylko i wyłącznie z Tokaju, a nie np z Ukrainy