09-09-2012, 15:10
(08-09-2012, 19:28)Klimaty Węgierskie napisał(a): Obecnie podejmowane są liczne starania, aby w niedalekiej przyszłości wielkie przedsiębiorstwa zaczęły na nowo produkować takie znane gatunki jak Kadarka.
Szczep Kadarka uprawia się np. w regionie winiarskim Szekszárd i u nas w handlu pojawia się Szekszárdi kadarka - po przystępnej cenie, wyśmienite, śmiało mogę polecać to wino. Myślę też, że wino z tego szczepu wchodzi w skład win kilkuskładnikowych, czyli kupaży, choć nie zawsze producent podaje na etykiecie "recepturę" produktu.
Bardzo fajne opracowanie - chylę czoła! Nasunęło mi się przy lekturze następujące pytanie, może ktoś będzie umiał na nie odpowiedzieć. Jak wiadomo, nie jest regułą, że białe wina muszą pochodzić od jasnych winogron, bo można przeprowadzić fermentację soku, który sam w sobie jest bezbarwny, po oddzieleniu skórek oraz pestek gron i z czerwonych winogron bez trudu wyprodukować białe wino. Przykładem musujące wina szampańskie (białe), które wytwarza się w znacznej mierze z gron szczepu Pinot noir, który jest szczepem ciemnym. Nic mi jednak nie wiadomo, czy z jakimkolwiek szczepem tak postępują Węgrzy. Czy ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat?