Zdaję sobie sprawę, że w poszczególnych regionach mogą istnieć różnice, niekiedy kolosalne, dot. poszczególnych potraw (o tym, że każdy gotuje inaczej i swój własny przepis uważa za najlepszy już nie wspomnę
) i chętnie bym je poznała. Lub wręcz przeciwnie - czasem zupełnie odległe kraje łączą podobne potrawy, nierzadko o wspólnym "rodowodzie", a jego wyśledzenie jest niezwykle ciekawe (pisałam o tym chyba w temacie o słodyczach). Zdaję sobie sprawę również z tego, że każdy może przeinterpretować przepisy na swój sposób. Ale też mam pewną awersję do zbyt przekombinowanych interpretacji - pytanie czy wynikających z chęci popisania się, czy po prostu z niewiedzy, czy z jednego i drugiego (a przykłady takich kombinacji miałam okazję niestety poznać, chociaż nie z kuchni węgierskiej). Przyznaję, że nie jestem ekspertem od kuchni węgierskiej, ale właśnie dlatego tym bardziej chcę poznać przepisy, które mi ją przybliżą, a nie coś, co ma z Węgrami może tyle wspólnego, że do potrawy dodana jest papryka, a i to nie zawsze, i próbuje wmówić, że to jest przykład kulinarnej węgierskości.
