(19-07-2020, 18:50)oldman58 napisał(a):(19-07-2020, 16:54)jolciaa171 napisał(a):Nie będę niczego reklamował (bo mi za to nie zapłacą ) ale internety o wszystkim wiedzą ...(19-07-2020, 15:32)oldman58 napisał(a): Znacznie wygodniejsze niż wybieranie gotówki z bankomatów jest płacenie bezpośrednio kartą. Już drugi sezon korzystam z usługi wielowalutowej na swojej karcie Visa. Siedząc wygodnie w fotelu kupuję w kantorze internetowym np. forinty po kursie aktualnym albo wyczekuję spadku kursu i z tak napełnionym kontem wyjeżdżam za granicę. Przy okazji "dobijam" sobie euro ewentualnie kuny. Na miejscu karta rozpoznaje odpowiednią walutę i realizuje płatność bez żadnych przewalutowań. Tą kartę mam wpisaną w Android Pay i płacę przez NFC telefonem. Nie wiem co wypisuje terminal płatniczy po węgiersku, ale miny niektórych sprzedawców są ciekawe a nawet "bezcenne". Oczywiście bankomaty też traktują tą kartę jak "swoją". Gdzieś czytałem, że kolejne banki wprowadzają u siebie takie usługi.
kurde teź takie coś chce ale nic z tego nie rozumie ja wiecznie jezdze w forintami w kieszeni a jak braknie to płace zwykła karta. Gdzie taka karte załozyc? widzę że ja to jestem 100lat za murzynami
To ja bezinteresownie zareklamuję - opis mi pasuje do mBanku
Bezinteresownie bo (chociaż mam) za granicą nie używam.
Podobnie do mBanku działa Alior Kantor (takie konto Alior Banku), przy okazji obsługuje więcej walut.
Trochę wiadomości o płatnościach i przewalutowaniach jest we właściwym wątku:
Wymiana waluty [złotówka, forint, euro, itd.]