25-09-2012, 19:24
(09-09-2012, 15:10)Orvos napisał(a): (...) Jak wiadomo, nie jest regułą, że białe wina muszą pochodzić od jasnych winogron, bo można przeprowadzić fermentację soku, który sam w sobie jest bezbarwny, po oddzieleniu skórek oraz pestek gron i z czerwonych winogron bez trudu wyprodukować białe wino. Przykładem musujące wina szampańskie (białe), które wytwarza się w znacznej mierze z gron szczepu Pinot noir, który jest szczepem ciemnym. Nic mi jednak nie wiadomo, czy z jakimkolwiek szczepem tak postępują Węgrzy. Czy ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat?
W opisach po węgiersku, które miałem okazję czytać też tylko ten szczep jest wspominany jako przykład ciemnego winogrona z którego robi się wino białe.
Co do receptur kupaży (=cuvée, a po węgiersku házasítás) to ja na etykietach win węgierskich takowych nie spotkałem. Winiarstwo węgierskie jest regulowane przez ustawę winną - 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról (http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cg...#xcelparam) .