27-05-2021, 12:26
(27-05-2021, 9:07)Tomeq napisał(a):(26-05-2021, 21:02)eplus napisał(a): Dzięki, ale do 25 czerwca to już cztery wyjazdy weekendowe przepadły, a potem będzie ludu jak śledzi w beczce.
A może spróbować pojechać ? Jak już pisałem wcześniej na Barwinku nic nie sprawdzają. Nie wiem jak na granicy węgierskiej. Na basen np. w SP to myślę, że może się uda wejść. Ktoś musi przetrzeć szlak
Tomeq - fizycznie nie widziałeś kontroli dokumentów na granicy nie jest jednoznaczne z tym, żę "nic nie sprawdzają".
Przejścia graniczne są monitorowane po obu stronach granicy. Ze względu na "Covid", policja/straż graniczna prowadzą kontrole na terenie całego kraju.
Biorąc pod uwagę węgierskie rozporządzenia dotyczące obecnego przekraczania granicy, od 21 maja br. obowiązuje:

Nie będę interpretować przepisów, tylko zapytam: jak w przypadku zatrzymania auta na węgierskiej drodze przez policję do kontroli udokumentujesz to, że prawnie wjechałeś na Węgry?
W zielonoświątkowy poniedziałek rezerwowałem stolik w restauracji na obiad, poinformowano mnie o obowiązku przedstawienia dokumentu szczepionkowego, który należy okazać przy wejściu do restauracji.
Podobnie jest w przypadku zakupu biletu/wejściówki na basen, do kina, teatru ...
Piszesz > "Na basen np. w SP to myślę, że może się uda wejść." Osobiście źle odebrałem ten wpis, zwłaszcza że w dalszej jego treści wyrażasz życzenie, aby ktoś dokonał przetarcia szlaku przed tobą.
Polecam zapoznać się z informacjami na stronie polskiego MSZ (zasady wjazdu cudzoziemców do Republiki Słowackiej i Węgier).