Najciekawsze miejsca węgierskiej części Gór Zemplińskich rozłożone są na ich obrzeżach.
W północnej części mamy wspomniane
- zamek Füzér
- szczyt Wielki Milicz
ale kolejna atrakcja kilka kilometrów bliżej to kolejka wąskotorowa zaczynająca bieg w Pálháza (link)
prowadzi w sam środek tych gór (Rostalló) , skąd turyści mają miejsce startowe do wędrówek.
Kolejna atrakcja o której wspomniał kolega Oldman58
W ofercie wyjazd kolejką gondolową , zjazd trasą niby-bobslejową i najdłuższa tyrolka w tej części Europy.
Jeśli dobrze odczytałem to zjazd kończy się na sąsiedniej górce gdzie znajduje się Kalwaria Węgierska (opisywana kiedyś na forum przez kolegę Eplus)
Korzystałem też z innych opisów tego kolegi (podkradając pomysły) i udając się na ciekawą górę która ma na szczycie dziurę.
Mam problem z nazwaniem tej góry , bo pojawia się pod paroma nazwami np Tengerszem albo Megyer-hegyi
Można wejść na nią co najmniej z dwóch stron. My tym razem minęliśmy Sa-ly w stronę Sarospatak po 10 kilometrach skręciliśmy do wsi Károlyfalva
aby zaparkować przed miejscowym cmentarzem, bo tam był parking, a nawet trzy .
Pierwszy dotyczył rowerów elektrycznych , które stały zaparkowane czekając na wypożyczenie.
...
...
Wielce mnie temat zainteresował , bo to fajna opcja zwiedzania okolicy
Drugi parking był przy murze cmentarnym , a trzeci 500 m dalej przy łowisku rybackim
Nas pociągała wieża widokowa na szczycie
Idziemy
...
W północnej części mamy wspomniane
- zamek Füzér
- szczyt Wielki Milicz
ale kolejna atrakcja kilka kilometrów bliżej to kolejka wąskotorowa zaczynająca bieg w Pálháza (link)
prowadzi w sam środek tych gór (Rostalló) , skąd turyści mają miejsce startowe do wędrówek.
Kolejna atrakcja o której wspomniał kolega Oldman58
Cytat:Wracając do tematu: ja tylko zahaczyłem o góry zemplińskie będąc na Zemplen Kalandpark i serwując sobie długi zjazd na linie, co każdemu forumowiczowi polecam.jest to park rozrywki w Sátoraljaújhely ( Zemplén Adventure Park )
W ofercie wyjazd kolejką gondolową , zjazd trasą niby-bobslejową i najdłuższa tyrolka w tej części Europy.
Jeśli dobrze odczytałem to zjazd kończy się na sąsiedniej górce gdzie znajduje się Kalwaria Węgierska (opisywana kiedyś na forum przez kolegę Eplus)
Korzystałem też z innych opisów tego kolegi (podkradając pomysły) i udając się na ciekawą górę która ma na szczycie dziurę.
Mam problem z nazwaniem tej góry , bo pojawia się pod paroma nazwami np Tengerszem albo Megyer-hegyi
Można wejść na nią co najmniej z dwóch stron. My tym razem minęliśmy Sa-ly w stronę Sarospatak po 10 kilometrach skręciliśmy do wsi Károlyfalva
aby zaparkować przed miejscowym cmentarzem, bo tam był parking, a nawet trzy .
Pierwszy dotyczył rowerów elektrycznych , które stały zaparkowane czekając na wypożyczenie.
...
...
Wielce mnie temat zainteresował , bo to fajna opcja zwiedzania okolicy
Drugi parking był przy murze cmentarnym , a trzeci 500 m dalej przy łowisku rybackim
Nas pociągała wieża widokowa na szczycie
Idziemy
...