Nie było wiele o jedzeniu, bo postanowiłem wydzielić ten temat.
Tajin (tadżin z akcentem na końcówkę) to nie jest naprawdę potrawa - to coś jak bogracz, to znaczy naczynie. Gruba gliniana miska ze stożkową przykrywką służy do duszenia potraw na otwartym ogniu albo na rozgrzanej płycie.
![[Obrazek: ef8420127f72f571.jpg]](https://images91.fotosik.pl/706/ef8420127f72f571.jpg)
W tajinie może być prawie wszystko - kurczak, jajecznica, wołowina, warzywa na patelnię, ryż albo dowolna kombinacja wymienionych. Podawane to jest w bardzo efektowny sposób - gruby garnek trzyma ciepło i potrawa bulgocze jeszcze chwilkę po podaniu na stół. Próbowałem wersji mięsnych, ale we wkładce jest o wiele więcej kości niż mięsa i trzeba uważać na odłamki. Dlatego wolałem warzywne.
![[Obrazek: 9cb44261703d2918.jpg]](https://images90.fotosik.pl/706/9cb44261703d2918.jpg)
![[Obrazek: 2a32ce610166c41e.jpg]](https://images91.fotosik.pl/706/2a32ce610166c41e.jpg)
Zupa marokańska jaka jest - każdy wie, bo można ją kupić w Biedronce. Harira to druga popularna w Maroku zupa warzywna. Sałatka marokańska albo berberyjska to posiekane pomidory, cebula, marchew, papryka i co jeszcze wpadnie pod rękę, nawet czerwony burak. Na surowo, z porcją gotowanego ryżu albo makaronu i przybrana plasterkami pomarańczy albo papryki. Popularna jest kasza kuskus z dodatkami.
![[Obrazek: c3102830ff85c0bcmed.jpg]](https://images89.fotosik.pl/707/c3102830ff85c0bcmed.jpg)
![[Obrazek: 4b7b0ac0b8843191.jpg]](https://images92.fotosik.pl/707/4b7b0ac0b8843191.jpg)
![[Obrazek: ae14e52a1bf44028.jpg]](https://images89.fotosik.pl/707/ae14e52a1bf44028.jpg)
![[Obrazek: ee522744975d700f.jpg]](https://images89.fotosik.pl/707/ee522744975d700f.jpg)
Hotelowe śniadanie to zwykle oprócz pieczywa - dżemy i miód, często jajka na twardo albo smażone na poczekaniu naleśniki, omlet czy jajecznica. Kawa, sok pomarańczowy i wszechobecna zielona herbata z miętą albo innym ziołem. Często jest ona już mocno posłodzona, ale cukier może być też podany osobno.
![[Obrazek: 1043bee92ea7f43a.jpg]](https://images90.fotosik.pl/706/1043bee92ea7f43a.jpg)
![[Obrazek: 263aa64b4d59bd0dmed.jpg]](https://images90.fotosik.pl/706/263aa64b4d59bd0dmed.jpg)
Tajin (tadżin z akcentem na końcówkę) to nie jest naprawdę potrawa - to coś jak bogracz, to znaczy naczynie. Gruba gliniana miska ze stożkową przykrywką służy do duszenia potraw na otwartym ogniu albo na rozgrzanej płycie.
![[Obrazek: ef8420127f72f571.jpg]](https://images91.fotosik.pl/706/ef8420127f72f571.jpg)
W tajinie może być prawie wszystko - kurczak, jajecznica, wołowina, warzywa na patelnię, ryż albo dowolna kombinacja wymienionych. Podawane to jest w bardzo efektowny sposób - gruby garnek trzyma ciepło i potrawa bulgocze jeszcze chwilkę po podaniu na stół. Próbowałem wersji mięsnych, ale we wkładce jest o wiele więcej kości niż mięsa i trzeba uważać na odłamki. Dlatego wolałem warzywne.
![[Obrazek: 9cb44261703d2918.jpg]](https://images90.fotosik.pl/706/9cb44261703d2918.jpg)
![[Obrazek: 2a32ce610166c41e.jpg]](https://images91.fotosik.pl/706/2a32ce610166c41e.jpg)
Zupa marokańska jaka jest - każdy wie, bo można ją kupić w Biedronce. Harira to druga popularna w Maroku zupa warzywna. Sałatka marokańska albo berberyjska to posiekane pomidory, cebula, marchew, papryka i co jeszcze wpadnie pod rękę, nawet czerwony burak. Na surowo, z porcją gotowanego ryżu albo makaronu i przybrana plasterkami pomarańczy albo papryki. Popularna jest kasza kuskus z dodatkami.
![[Obrazek: c3102830ff85c0bcmed.jpg]](https://images89.fotosik.pl/707/c3102830ff85c0bcmed.jpg)
![[Obrazek: 4b7b0ac0b8843191.jpg]](https://images92.fotosik.pl/707/4b7b0ac0b8843191.jpg)
![[Obrazek: ae14e52a1bf44028.jpg]](https://images89.fotosik.pl/707/ae14e52a1bf44028.jpg)
![[Obrazek: ee522744975d700f.jpg]](https://images89.fotosik.pl/707/ee522744975d700f.jpg)
Hotelowe śniadanie to zwykle oprócz pieczywa - dżemy i miód, często jajka na twardo albo smażone na poczekaniu naleśniki, omlet czy jajecznica. Kawa, sok pomarańczowy i wszechobecna zielona herbata z miętą albo innym ziołem. Często jest ona już mocno posłodzona, ale cukier może być też podany osobno.
![[Obrazek: 1043bee92ea7f43a.jpg]](https://images90.fotosik.pl/706/1043bee92ea7f43a.jpg)
![[Obrazek: 263aa64b4d59bd0dmed.jpg]](https://images90.fotosik.pl/706/263aa64b4d59bd0dmed.jpg)
![[Obrazek: 849dd2750d75c1b4.jpg]](https://images90.fotosik.pl/706/849dd2750d75c1b4.jpg)