Hmm, a ja o kamizelkach znalazłem coś takiego:
to jest z polskiej strony rządowej, więc mogli coś pokręcić. Aha, i tam piszę, że dwa sprawne hamulce, co jest dość dziwne, wiele starych rowerów posiada tylko jeden. Ale nie wiedziałem, że rowerzyści nie mogą jechać więcej niż 50
Cytat:Kamizelka odblaskowa jest obowiązkowa w warunkach słabej widoczności oraz o zmierzchu poza terenem zamieszkałym. Kask nie jest obowiązkowy na terenie zabudowanym i poza nim, o ile rowerzysta nie przekracza prędkości 40 km/h oraz nie wiezie pasażera.
Dozwolone prędkości podczas jazdy rowerem: na terenie zabudowanym - 40 km/h; poza terenem zabudowanym bez kasku - 40 km/h; poza terenem zabudowanym - 50 km/h z kaskiem na głowie; na drodze rowerowej - 30 km/h, na jezdniach przeznaczonych do równoczesnego użytkowania przez pieszych i rowerzystów (ciągach pieszo-rowerowych) - 20 km/h
to jest z polskiej strony rządowej, więc mogli coś pokręcić. Aha, i tam piszę, że dwa sprawne hamulce, co jest dość dziwne, wiele starych rowerów posiada tylko jeden. Ale nie wiedziałem, że rowerzyści nie mogą jechać więcej niż 50