18-01-2025, 14:15
Mój - dziś już nieżyjący - przyjaciel, ponad 20 lat temu zaprosił mnie na międzynarodowy festiwal kapel i zespołów ludowych. To była 2-dniowa kulturalna impreza, której celem było promowanie śpiewu, tańca i muzyki ludowej w ramach występów scenicznych zespołów i kapel. W podstawówce przez dwa lata tańczyłem w dziecięcym zespole ludowym, więc dla mnie ten festiwal był przypomnieniem dawno minionych lat… Ciekawostką muzyczną całej imprezy był koncert galowy, na którym jako gość festiwalu zaprezentowała się orkiestra ludowa z Rumunii. Grali tradycyjną muzykę ludową, charakterystyczną dla północno-wschodniego regionu Rumunii. Kilka miesięcy później dostałem kompakt z kilkoma nagraniami, wśród których były wcześniej słyszane rytmy. Taką muzykę grają zespoły pogranicza Mołdawii, Rumunii, Ukrainy.
Proponuję wysłuchanie wczoraj prezentowanych „Tańców mołdawskich” w wykonaniu profesjonalnej orkiestry z Kiszyniowa.
Orchestra Lăutarii, Chișinău, dyryguje Nicolae Botgros - "Melodie de Dor"
Proponuję wysłuchanie wczoraj prezentowanych „Tańców mołdawskich” w wykonaniu profesjonalnej orkiestry z Kiszyniowa.
Orchestra Lăutarii, Chișinău, dyryguje Nicolae Botgros - "Melodie de Dor"