03-07-2025, 18:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2025, 18:50 przez michalf500.)
(03-07-2025, 14:34)bastus2 napisał(a): Hej, daruj sobie autostradę na Słowacji, od Preszowa do Koszyc i z powrotem możesz pojechać równoległą, z Tarnowa zawsze jeżdżę tak, do zrobienia w 3 godziny do granicy węgierskiej, jak jedziesz w weekend nawet mniej
https://maps.app.goo.gl/hJnqNVn9gQjFQCB26
Na Węgrzech tylko autostrady, jazda lokalnymi pod Budapeszt to znacznie wydłużony czas dojazdu, radary po drodze, i patrole lotne też![]()
Pozdrawiam,
Fakt, skoro na Słowacji jest spoko droga, to bez sensu jechać płatną, jak istnieje dobra alternatywa darmowa. Właśnie o to mi chodziło w tym temacie, żeby poznać różne takie aspekty przed podróżą. Jeśli pojadę samochodem, to rzeczywiście zdecyduję się na winietę na Węgry, a Słowację objadę tą trasą co podałeś, już zerknąłem na nią właśnie i wydaje się spoko
Patrzyłem na winiety i w tym przypadku wiadomo, że w grę wchodzi na 10 dni, bo w 1 dzień się nie wyrobię. Są opcje na wszystkie autostrady (cały kraj) lub jakieś regionalne. Oczywiście rozumiem, że najlepiej i najbezpieczniej będzie wykupić winietę na wszystkie autostrady?(03-07-2025, 14:38)Waldek napisał(a): Na temat opłat za autostrady na Słowacji znajdziesz informacje w naszym forum w dziale Jak dojechać.
Dojazd z Vácu na tor F1 w Hungaroring (Mogyoród) środkami komunikacji publicznej jest prostszy niż myślisz. Szukanie miejsca na parkingu przy torze F1 i sam dojazd tam samochodem osobowym do łatwych nie należy.
Trasę komunikacją publiczną możesz wyznaczyć np. na stronie https://emma.mav.hu
Z Tarnowa masz bezpośredni pociąg do Vácu - na stronie kolei węgierskich oznaczony EC 114 BÁTHORY EuroCity (na PKP EC 114 Cracovia).
Odjazd z Tarnowa 10:06, przyjazd do Vácu: 19:15.
Promocyjna cena biletu w 2 klasie 107,07 zł.
Dużo informacji o węgierskim wyścigu F1 znajdziesz na stronie:
https://hungaroring.hu/site/hu/versenyek/2025-formula-1-magyar-nagydij
Bardzo kusząca opcja również, szczególnie kosztowo i chyba większa wygoda, jeśli chodzi o jazdę. Powrotna droga też widzę, że w bardzo przyzwoitej cenie (ok 150zł). A czy komunikacja miejska, te połączenia w czasie wyścigu nie będą bardzo przeładowane?
Co do parkingu przy Hungaroringu, czytałem gdzieś, że w sumie najgorzej jest po wyścigu, zazwyczaj trzeba wystać się w korku 2-3h, żeby odjechać z pod toru. Podobno z parkingiem przed wyścigiem, o ile się nie przyjedzie zbyt późno, zawsze znajdzie się jakieś darmowe miejsce? Rzekomo na polach jest dużo miejsc parkingowych. Ja mam bilet na niedzielę tylko, ale z miejscem numerowanym, siedzącym na trybunie. Mam nadzieję, że jakbym był nie bardzo za wczasu, a tak nawet max godzinę przed wyścigiem, to nie byłoby problemu z wejściem na tor?
(03-07-2025, 15:25)ex-komar napisał(a): Byłem na kilku wyscigach F1 i wrazenia sa 10x mocniejsze niz w TV
Jak najbardziej jedz i sam sie przekonaj, nie pozalujesz
tapatalk
brak polskich liter
Ja bardzo się jaram, że tam będę, już nie mogę się doczekać
Od kilkunastu lat regularnie oglądam F1, w zasadzie dzięki Kubicy się zainteresowałem, a po zakończeniu jego kariery miłość do wyścigów pozostała
Też myślę, że nie pożałuję, a jak mi się wyścig na żywo spodoba i "złapię bakcyla", to kto wie, być może w następnych latach też pojadę na Węgry albo jakiś inny wyścig, np. Austrię, jeden gość mi polecał, mówił, że mega atmosfera na Spielbergu. Jeżeli byłeś na Hungaroringu i miałbyś chwilę, to miałbym kilka pytań organizacyjnych, jeśli to nie problem 
P.S. Jeśli na początku tematu trochę chaotycznie napisałem, wybaczcie, to zapewne przez późną porę tworzenia tematu