04-07-2025, 9:11
(03-07-2025, 12:43)michalf500 napisał(a):
Tarnów, małopolska, około godzina jazdy od Rzeszowa i Krakowa.
Tak, o samochodzie osobowym.
Mając na myśli autostradę droższą od dróg lokalnych, chodzi o spalanie - czasem na autostradzie jest większe, dystans - nie raz jest dłuższy autostradą do miejsca docelowego, opłaty za bramki itd. Są przykłady gdzie autostradą warto jechać, a czasem, gdzie to kompletnie się nie opłaca, jak trasa kraków-katowice i wieczne remonty. Przykładów jest sporo, nie zawsze autostrada w Polsce to dobry wybór.
akurat odcinek z Krakowa do Katowic jest jedynym znanym mi w Polsce, gdzie może się nie opłacać jechać autostradą patrząc na koszta, bo rzeczywiście liczą sobie jak za zboże. Natomiast prawdopodobnie i tak będzie szybciej: próbowałem wiele razy alternatywne drogi i ostatecznie zawsze ładowałem się w jakieś korki albo zawalidrogi czy też ciężarówkę, przez co jechałem dłużej.
Poza tym wszystkie autostrady w południowej części RP są bezpłatne, spalanie zależy od Ciebie - nikt Ci nie każe pędzić jak dziki, a przynajmniej nie ma ciągłego ruszania i hamowania - więc hasło o tym, że lokalnymi drogami będzie szybciej i taniej można włożyć między bajki. Ciekawiej - to co innego.