27-07-2025, 19:07
(27-07-2025, 10:33)ex-komar napisał(a): Po pierwsze utkniesz w gigantycznych korkach bo kumulacja: poniedzialek, rano, Budapest
W dwie,trzy godziny nie wyrobisz IMO zero szans
Jeżeli sie upierasz to M3 dojedź do Hősök tere na jakikolwiek płatny parking np podziemny i metrem M1 kilka przystanków na Deák
Zobaczysz Pest w pigułce, zjesz langosza i z powrotem
tapatalk
brak polskich liter
Dzięki za jak zwykle pozytywne wskazówki. Oczywiście czy na pewno wybiorę się do Budapesztu tylko na chwilę, to zależy od wielu czynników, jaka będzie aura, czy będę zmęczony po niedzieli, jak będzie stać mnie czasowo, jaki będzie nastrój itp. Nic na siłę. Niemniej jednak ostatnio byłem dawno temu, w 2019 roku i miło wspominam, więc może się skuszę przy odpowiednich warunkach.
Ten pomysł z dojechaniem pod Plac Bohaterów w Budapeszcie jest niezły. Patrzyłem na mapę dziś i myślałem też kawałek ciut dalej podjechać, np. pod tesco (https://share.google/VHrCwmJ9DDgMI8uXX), zostawić tam auto, może za darmo parking będzie, ale to nawet nie o to chodzi, tylko że jest dobre połączenie metra z tym Deák, około pół godziny jazdy w 1 stronę, a tam spacerkiem już pod parlament to jakieś 15 minut. Wypatrzyłem też blisko centrum parkingi park & ride, ale domyślam się, że tam mogą być korki, do tego może tam aktualnie działać ta strefa czystego transportu, a mój samochód raczej odpada, nie spełni wymagań, bo tam jest z tego co czytałem minimum norma EURO5, choć nie zawsze ta strefa działa, tylko w niektóre dni, kiedy jest przekroczona norma powietrza. Przy tym Placu Bohaterów z tego co widziałem na mapie, raczej ta strefa nie obowiązuje też, więc to też jakaś opcja, tylko czy tam będzie miejsce gdzie zaparkować, bo przy tesco prędzej pewnie.